Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is zeer belangrijk. Mensen die te weinig of te veel slapen zijn dikker en ongezonder. Bovendien kan een slaaptekort ook grote gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. In dit artikel geven we tips voor een goede nachtrust!

Melatonine
Voor mensen die veel moeite hebben met slapen en nog urenlang wakker liggen voordat ze eindelijk in slaap vallen kan melatonine de oplossing zijn. Niets is zo vervelend als graag willen slapen terwijl dit maar niet lukt. Je ligt te piekeren en kan niet slapen. Melatonine kan dan een goede oplossing zijn. Het is in ieder geval het proberen waard.

Sporten
Sporters slapen beter. Personen die dagelijks sporten hebben een betere nachtrust en zijn bovendien gezonder.

Ritme
Breng ritme in je leven. Ga op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Een uurtje (of twee) uitslapen in het weekend is geen probleem. Maar mensen met een vast slaapritme slapen beter. Het is ook belangrijk om overdag of in de avond niet te slapen. Wanneer je moe bent is het beter om gewoon te wachten tot het tijd is om naar bed te gaan. Wanneer je overdag gaat slapen loop je een groot risico dat je in de avond niet meer kan slapen, laat inslaapt, en de volgende dag daardoor weer erg moe bent.

Slaapkamer
Zorg voor een koele donkere slaapkamer. Een donkere kamer zorgt voor de aanmaak van melatonine. Daardoor slaap je beter. Ook in een koele slaapkamer slaap je beter, zet dus nooit de verwarming aan in de slaapkamer. Een handige tip is om bijvoorbeeld het internet op een vast tijdstip uit te zetten. Bij velen kan dit worden ingesteld. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het internet wordt verbroken van 22:00 tot 8:00 uur in de ochtend. Zo heb je ook niet ongemerkt last van straling. Ditzelfde geldt overigens voor telefoons.

Daarnaast is het goed om de slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen. Dus geen televisie in de slaapkamer.

Ook een goed bed is belangrijk voor de nachtrust. Wanneer je niet lekker ligt zul je ook niet lekker slapen. Zorg er dus voor dat je een goed bed hebt. Dit kost misschien wat geld, maar het is zeker de moeite waard. Een bed is een goede investering waar je dagelijks gemiddeld acht uur in doorbrengt. Een bed van bijvoorbeeld 3000 euro valt dus reuze mee. Je doet er immers makkelijk tien jaar mee. Misschien zelfs meer. Bovendien is een goede nachtrust zeer belangrijk voor je dagelijkse werkzaamheden.

Ontspanning
Leg de telefoon en iPad ongeveer een uur voor het slapen gaan weg. Datzelfde geldt voor de televisie. Ga bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan even een boek lezen. Ook kan je bijvoorbeeld een lekkere kop kruiden- of groente thee drinken of een bakje yoghurt nemen.

Voeding
Ook voeding heeft een effect op onze nachtrust. Producten waar cafeïne in zit, en alcohol kunnen onze nachtrust verstoren. Sommige mensen hebben hier totaal geen last van, anderen zijn er juist zeer gevoelig voor. Neem daarom geen cafeïnerijke dranken meer na het avondeten. Let op, ook in zwarte thee zit cafeïne. Gezien onze neiging tot avondsnacken, kan het een goed idee zijn om na 20.00 niet meer te eten.