Word je dik van fruit?

Fruit is gezond, het bevat veel vezels, vitaminen en mineralen en relatief weinig calorieën. Het wordt aangeraden om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Het is een ideaal tussendoortje bij zoete trek. Toch hoor je steeds vaker dat fruit helemaal niet zo gezond is als we graag geloven. Fruit bevat namelijk veel fruitsuikers, ofwel fructose. Naast fructose zit er ook nog glucose in fruit. Beiden zijn enkelvoudige suikers, deze worden sneller opgeslagen als vet. Word je dik van de suikers in fruit?

Fructose opgeslagen als vet
Fructose wordt door de lever omgezet, pas daarna kan fructose door het lichaam worden gebruikt als brandstof. De lever heeft altijd een bepaalde reservehoeveelheid energie opgeslagen. Wanneer deze reserve leeg is kan de fructose deze reserve opvullen. Wanneer de lever echter genoeg reserves heeft, wordt de fructose door het lichaam opgeslagen als vet. Daarom is het ook van belang wanneer fruit het beste gegeten kan worden.

Te veel fructose is schadelijk
Een te grote hoeveelheid fructose kan schadelijke gevolgen hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op gezondheidsproblemen sterk stijgt wanneer er te veel fructose wordt gegeten. Een hoeveelheid van 78 gram fructose per dag zorgt voor een stijging van het risico op gezondheidsproblemen van 87 procent. Nu hoeven niet meteen alle alarmbellen af te gaan en al het fruit vermeden te worden, 78 gram fructose staat gelijk aan ongeveer 10 appels of 30 sinaasappels.

Fruit bevat weinig calorieën
Fruit bevat over het algemeen weinig calorieën. In avocado zitten de meesten calorieën, maar liefst 170 per portie. Een appel bevat ongeveer 60 calorieën en een banaan ongeveer 90 calorieën per stuk. In vergelijking met een mars of een andersoortige snoepreep is dat erg weinig en toch lekker zoet.

Fruit blijft een gezonde keuze
Fruit blijft altijd een gezonde keuze. Maar ook voor fruit geldt: overdaad schaadt. Dus geniet van 2 stuks fruit per dag maar eet er niet te veel van. Zeker niet wanneer je veel andere suikerrijke voeding consumeert. Natuurlijk word je dik van fruit wanneer je er te veel van eet, dit is met alle voeding het geval. De hoofdregel blijft dat wanneer je meer eet dan je verbruikt je aan zult komen in gewicht. Of dit nu calorieën uit gezonde voeding als fruit en groente is of van junkfood, dat maakt voor het aankomen geen verschil. Fruit blijft altijd een gezondere keuze dan een reep chocolade of koek. Fruit bevat namelijk ook veel vitamines en mineralen. Junkfood bevat slechts loze calorieën.