Gezond frituren doe je zo!

Frituren is natuurlijk niet gezond. Gefrituurde voeding neemt een grote hoeveelheid vet op tijdens de bereiding. Omdat iedereen op zijn tijd weleens van een lekkere frituursnack houdt kun je met de tips in dit artikel frituren wel zo gezond mogelijk maken.

Temperatuur
Hoe lager de temperatuur, hoe langer het duurt totdat de voeding is dichtgeschroeid en hoe meer vet de voeding zal opnemen. Aardappels die op een lage temperatuur zijn gefrituurd bevatten zodoende meer vet dan aardappels die op een hoge temperatuur zijn gefrituurd. Ook frituren op een te hoge temperatuur is schadelijk. Bij hoge temperaturen komt er namelijk een zeer kankerverwekkende stof vrij. Hoe hoger de temperatuur is, hoe meer er van deze stof vrijkomt. Zeker wanneer je hetzelfde frituurvet daarna nogmaals gebruikt is dit erg schadelijk voor de gezondheid. Een goede temperatuur om te frituren is 170 tot 180 graden.

Zorg dat de frituurpan goed heet is voordat je de voeding erin doet en frituur niet te grote porties tegelijk. Door een grote hoeveelheid tegelijk te frituren koelt het frituurvet snel af en zal de voeding dus veel ongezond vet opnemen.

Vervang de olie op tijd
De olie moet op tijd worden vervangen. Hoe vaker je hetzelfde vet gebruikt, hoe meer schadelijke stoffen er in zijn vrijgekomen. Dit komt doordat bij verhitting vetafbraakmoleculen vrijkomen. Ook de kankerverwekkende stof acrylamide is in steeds grotere hoeveelheden aanwezig naarmate men meer gefrituurd.

Je kunt frituurvet het beste slechts 8 keer gebruiken en daarna vervangen. Ook is het verstandig het frituurvet te vervangen wanneer deze 8 weken lang in de pan zit, ongeacht hoe vaak het gebruikt is. Zo voorkom je ook een al te erge aanslag in de frituurpan waardoor deze nog goed schoon te maken is. Maar bovenal voorkom je zo dat je een te veel aan kankerverwekkende en schadelijke stoffen binnen krijgt.

Frituur geen voeding met paneermeel
Kaassoufflés, kroketten, bitterballen, bami- of nasichijven zijn lekker uit de frituurpan maar hebben het grote nadeel dat een deel van het paneermeel achterblijft in de frituurpan. Gevolg hiervan is dat de volgende keer dat je aardappels in de frituurpan gooit, hierop zwarte resten achterblijven. Zelfs wanneer deze resten niet zichtbaar zijn is het schadelijk voor de gezondheid. Je kunt deze producten beter bakken of in de oven klaarmaken. Wanneer je ze toch wil frituren, gebruik dan een andere frituurpan voor producten zonder paneermeel of vervang de olie naderhand.

Zeef
Eiwit bindt de resten in de frituurpan. Na het frituren kan je het eiwit van 1 kippenei in de frituurpan gooien, je zult zien dat dit eiwit de vieze resten als het ware naar zich toe trekt. Zo voorkom je zwarte restjes die in de frituurpan achterblijven en zo uiteindelijk ook in het eten terecht komen. Het frituuvet kun je het beste na gebruik zeven, zodat etensresten niet in de frituurpan achterblijven.

Gebruik de juiste olie
De beste olie om in te frituren is kokosolie. Andere oliën geven al snel problemen bij hoge verhitting. Vooral olijfolie is erg schadelijk wanneer het meerdere malen wordt verhit. Wanneer je geen kokosolie tot je beschikking hebt, kies dan altijd voor vloeibaar frituurvet. Hier zitten minder transvetzuren en minder verzadigde vetten in. Een goedkope goede keuze is bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie. Kokosolie is misschien een iets duurdere, maar wel veel gezondere keuze.