Welk moment van de dag fruit eten?

Fruit is natuurlijk hartstikke gezond, maar op welk moment van de dag kunt u fruit het beste nuttigen? Volgens de ene voedingsdeskundige kan fruit beter op een nuchtere maag worden gegeten, volgens de ander kan fruit juist beter uitsluitend na de maaltijd worden gegeten. Dan lees je weer dat het tijdstip om fruit te nuttigen voor het sporten is, en de volgende dag staat er in een ander tijdschrift dat fruit juist na het sporten moet worden gegeten. Volgens anderen mag je fruit nooit combineren met andere voedingsmiddelen. Al met al zien we met zijn allen door de bomen het bos niet meer. In dit artikel kunt u lezen wanneer het ideale moment is om fruit te nuttigen.

Na het opstaan
In fruit zit behoorlijk wat fructose. Deze suiker wordt snel als vet opgeslagen wanneer de reserves van glycogeen in de lever gevuld zijn. Bij het opstaan heeft het lichaam de gedurende de nacht geen voedingsstoffen binnen gekregen. Dat betekend dat de hoeveelheid glycogeen in de lever, de zogenaamde bloedsuikerspiegel, ook laag is. Dit is een ideaal moment voor een stuk fruit. De reserves kunnen zo weer snel worden aangevuld en de fructose wordt niet opgeslagen als vetweefsel maar direct verbruikt.

Voor of na het sporten
Tijdens het sporten worden de reserves van het lichaam gebruikt. Eerst de oppervlakkig opgeslagen reserves en pas daarna de langdurig opgeslagen reserves zoals vet. Het is verstandig om kort voor of na het sporten een stuk fruit te eten. Zo worden de suikers direct verbruikt en wordt de fructose niet omgezet in vetweefsel.

Ontbijt als een koning?!
Vele onderzoeken hebben al aangetoond dat men het beste in de ochtend een groot ontbijt kunt nuttigen, en een kleine lunch en diner. Zodoende kan de voeding gedurende de hele dag worden verwerkt door het lichaam omdat men overdag over het algemeen meer in beweging is dan in de avond. Ook blijkt uit onderzoek dat bij een groot ontbijt gedurende de dag minder tussendoortjes worden gegeten. Hierdoor zal men sneller gewicht verliezen. Het eten van fruit in de ochtend is hiermee niet in strijd omdat niemand stelt dat daarna, of tezamen met fruit, niet alsnog een ontbijt met brood kan worden genuttigd.

Opgeblazen gevoel na fruit?
Sommigen mensen krijgen door het nuttigen van fruit een opgeblazen gevoel en winderigheid. Hier is een verband te vinden tussen het moment van het consumeren en de opgeblazen buik. In een lege maag wordt fruit sneller verteerd en is dus sneller uit de maag. Voor mensen die snel last hebben van een opgeblazen buik is het daarom verstandig om het fruit te eten op een lege maag, bij voorkeur in de ochtend als ontbijt. Fruit verteert namelijk heel erg snel in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Als er dan net een stuk vlees is gegeten heeft het fruit nog een behoorlijk lange weg te gaan door het spijsverteringskanaal. Het is dan handiger om eerst het stuk fruit te eten. Het is namelijk moeilijk vast te stellen wanneer de maag leeg is, dit verschilt per persoon en is afhankelijk van bijvoorbeeld de stofwisseling.