Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Mannen komen minder snel aan dan vrouwen en vallen bovendien ook nog gemakkelijker af dan vrouwen. Wanneer een koppel samen op dieet gaat en precies dezelfde hoeveelheid calorieën consumeert, en daarnaast ook nog eens even veel sport, dan verliest de man meestal meer gewicht dan de vrouw. De oorzaken hiervan zijn zowel lichamelijk als psychisch. Aan het lichamelijke aspect kan helaas weinig worden veranderd. Aan het psychische aspect kan echter wel worden gewerkt.

Lichamelijke aspect
Mannen kunnen meer eten dan vrouwen zonder aan te komen. Dit heeft meerdere oorzaken. Zo hebben mannen meer spiermassa terwijl vrouwen juist meer vetmassa hebben. Dit stelt vrouwen in staat om 9 maanden lang een kind te dragen en de zwangerschap goed te doorstaan. Het heeft te maken met de hoeveelheid hormonen in ons lichaam. Mannen hebben veel meer testosteron dat zorgt voor grotere spieren en een lage hoeveelheid vetten terwijl vrouwen juist meer oestrogeen hebben. Spiermassa verbrand meer calorieën dan vetmassa. Bovendien zijn mannen over het algemeen langer dan vrouwen. Ook dit zorgt ervoor dat het mannelijk lichaam een hogere caloriebehoefte heeft. Doordat mannen langer zijn, zijn zij meestal ook zwaarder. Zij dragen dus meer gewicht met zich mee en verbranden dus bij het doen van activiteiten veel meer calorieën dan vrouwen. Net zoals dat mensen met obesitas veel meer calorieën nodig hebben dan mensen met een gezond gewicht. Dit komt omdat ook de vetmassa moet worden ‘gevoed’. Het metabolisme van de man is dus over het algemeen logischerwijs veel hoger.

Psychische aspect
Uit onderzoek is gebleken dat mannen meer realistische doelen stellen dan vrouwen. Waar vrouwen het liefst binnen 1 maand alle overtollige kilo’s kwijt zijn trekken mannen daar een meer realistische termijn voor uit. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van teleurstellingen en het raken in een negatieve spiraal. Mannen zijn bovendien meer geneigd om voor elk probleem een oplossing te zoeken. Wanneer zij enkele kilo’s aankomen, zal hij dit snel willen verbeteren.

Daarnaast is de vrouw in de meeste huishoudens nog steeds verantwoordelijk voor het eten. Zij doet de boodschappen en kookt en bepaalt dus wat er op tafel komt te staan. Zij is verantwoordelijk voor het organiseren van de sociale bijeenkomsten en loopt daarmee een groter risico op de slechte eetgewoonten die hiermee in verband worden gebracht. Zo moet er vooraf en tijdens het koken geproefd worden. Ook heeft de vrouw over het algemeen meer vrije tijd en dus meer tijd om te eten en minder afleiding door bijvoorbeeld werk.