Okra, onbekende lekkere en gezonde peulvrucht!

Okra is een nog onbekende groente in Nederland maar wordt wel veel gegeten in het Midden-Oosten, Suriname en Afrika. De vrucht is 3 tot 15 centimeter lang en heeft een groene kleur. Qua smaak komt het enigszins in de buurt van sperziebonen terwijl het uiterlijk meer op een kruising tussen een sperzieboon en een courgette lijkt. Okra wordt ook wel onder de categorie ‘peulvrucht’ geschaard. Het is zeker de moeite waard om okra een keer te proberen!

Voedingswaarde okra
Per 100 gram bevat okra 42 calororieën. De vrucht bestaat voor bijna 84% uit water en bevat bijna 5 gram vezels per 100 gram. Dit is erg veel in vergelijking met andere soorten groenten en fruit. Verder bestaat de vrucht slechts voor 0,2% uit vet en bevat zij geen verzadigd vet. De vrucht bevat verder per 100 gram 2,2 gram eiwit, 8 gram koolhydraten en 2,5 gram suikers.

Is okra gezond?
Vanwege de lage calorische waarde en de hoge hoeveelheid vezels is de okra een zeer gezonde vrucht. Daarnaast bevat de peulvrucht ook nog vitamine A, vitamine B, vitamine C en vitamine E. Ook kalium, ijzer, magnesium en calcium zijn in ruime hoeveelheden in de vrucht te vinden.

Hoe okra verwerken?
Okra kan op verschillende manieren worden verwerkt, zowel rauw als bereid. Vooral in stoofpotten is het een veel geziene vrucht. Vaak in combinatie met andere groenten als paprika, aubergine, courgette, ui en tomaat. Bij rijstgerechten kan de okra als een lekkere saus ernaast worden gegeten. In salades kan okra rauw worden gegeten en ook kan er soep van worden gemaakt.

Waar is okra te koop?
In steeds meer supermarkten wordt okra verkocht. Zowel in ingeblikte, verse, gedroogde of ingevroren vorm. Wanneer ze de vrucht niet in de supermarkt hebben loont het om het op de markt te proberen. Vrijwel elke buitenlandse winkel, bijvoorbeeld gerund door mensen uit Turkije of Aziatische, heeft de okra in het assortiment.

Hoe kan je okra bewaren?
Okra kan het beste worden bewaard in een papieren zak tussen de de 7 en 10 graden. De groente heeft een zeer beperkte houdbaarheidsdatum en kan maximaal 4 dagen worden bewaard. Wel is okra tegenwoordig ook droog of ingevroren makkelijker te verkrijgen. De droge variant moet eerst 3 uur weken voordat zij verwerkt kunnen worden in gerechten. De ingevroren variant is het meest makkelijk te verweken. Direct vanuit de vriezer, of eerst ontdooid kan de okra in de voeding worden verwerkt.