Voorkom aankomen op vakantie!

De vakantie is voor veel mensen een excuus om alle remmen los te laten en een dieet compleet te vergeten. Bij terugkomst geeft de weegschaal dan een schrikbarend hoog getal aan waardoor het volgende strenge dieet een feit is. Het is echter veel verstandiger om ook op vakantie op de voeding te letten. De meeste hotels hebben naast de gebruikelijke zoetigheid een ruime keuze aan gezonde voeding als yoghurt, ei en heel veel soorten fruit. En ook in restaurants is er vrijwel altijd een gezonde keuze te maken.

Beweeg!
Op vakantie is het des te makkelijker om veel te bewegen. Veel zwemmen en wandelen kan bijna altijd maar het is ook zeker aan te raden om in de ochtend lekker even naar de sportschool te gaan. Op het strand zijn er ook genoeg activiteiten te bedenken die ervoor zorgen dat je je veel beter voelt in bikini! Speel met je kinderen en ga elk uur even zwemmen!

Grote hotels bieden vaak ook sportlessen zoals wateraerobics aan! Daarnaast is het natuurlijk verstandiger om te wandelen dan om het openbaar vervoer of een scooter te gebruiken.

Drink niet te veel
Drink niet te veel alcohol, frisdrank en fruitdrankjes. Veel gezonder is het om voor water te kiezen of eventueel voor light frisdranken. Fruitsap en frisdrank zijn niet aan te raden omdat er erg veel calorieën en suiker en weinig vezels in zitten. Water kan je natuurlijk zoveel drinken als je wilt. Vooral in warmere klimaten is dit erg belangrijk. Water zorgt onder andere voor een vol gevoel en een goede stoelgang.

Ontbijt
Het ontbijt is in het buitenland vaak erg uitgebreid met vette en zoetige broodjes. Uiteraard is dat niet echt een gezonde keuze. Gelukkig zijn er ook genoeg alternatieven. Ontbijt met fruit, gebakken of gekookte eieren of met yoghurt. Natuurlijk kan het geen kwaad om een keer een croissant erbij te pakken. Maar begin de dag niet standaard met een croissant, een chocoladebroodje, een wafel en meer van dat soort zoetigheid.

Stop op tijd met eten
Het is belangrijk om op tijd te stoppen met eten. Het is een onaangenaam gevoel wanneer je buik op ontploffen staat doordat je te veel hebt gegeten, daardoor kan je ook minder genieten van de vakantie. Zorg er dus voor dat je genoeg en gezond eet, maar zeker niet te veel. Kijk naar hoeveel je thuis zou eten en eet niet meer dan dat.

Lunch en diner
Bij lunch en diner wordt op vakantie vaak warm gegeten. Wanneer er sprake is van een lopend buffet is het aan te raden om slechts 1 keer op te scheppen en niet meerdere keren te lopen. Proef van alles een beetje en beperk je tot een normale hoeveelheid aan eten. Vaak zijn er verschillende soorten bereide groenten en salades te verkrijgen. Zorg dat de helft van de hoeveelheid die je eet bestaat uit groenten, dan kan de andere helft bestaan uit minder gezonde gerechten.

In een restaurant is het makkelijker om jezelf te bedwingen. Je hoeft slechts eenmaal de gezonde keuze te maken, namelijk bij het bestellen. Eenmaal besteld, dan krijg je ook niet meer dan dat. Bekijk de kaart en kies voor een lekkere soep, vis of salade in plaats van aardappels en vlees. Het spreekt voor zich dat pizza en te grote desserts niet elke avond kunnen als je niet aan wilt komen. 1 dag kan natuurlijk geen kwaad!

Maak keuzes
Het is vakantie, dus er moet vooral worden genoten. Natuurlijk mag er wel eens iets lekkers worden gegeten of gedronken. Maar maak keuzes. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je eens per dag iets ongezonds mag. En of dat nu een stuk taart als dessert is, een croissant bij het ontbijt of een bak friet als lunch is, het mag slechts 1 keer per dag. Zo heb je misschien 1 ongezonde maaltijd, maar zorg je ervoor dat de overige maaltijden gezond zijn.