Onderzoek bewijst weer: noten en pinda’s maken je slanker

Gemengde notenEr is al heel veel onderzoek naar gedaan, maar het is altijd leuk om een nieuw onderzoek te zien dat de feiten weer eens bevestigd. Dit onderzoek betreft maar liefst 4721 personen en is dus representatief. Noten en pinda’s bevatten relatief veel calorieën. Toch zijn het geen dikmakers, integendeel. Wie regelmatig noten en pinda’s eet is slanker.

In het onderzoek werden de volgende soorten noten meegenomen: amandelen, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia noten, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten en walnoten. Daarnaast telden ook pinda’s mee. Indien alleen wordt gekeken naar het nuttigen van deze pure noten, dan was de groep personen die deze noten at slanker. Zij waren gemiddeld 3,5 kilo slanker en hadden een taille-omvang die 3,2 centimeter kleiner was dan de groep personen die niet regelmatig noten at.

Natuurlijk kunnen deze noten ook zijn verwerkt in andere voedingsmiddelen, zoals pindakaas. In het onderzoek werd hier rekening mee gehouden. Wanneer ook de personen die niet regelmatig pure noten aten, maar wel de nootproducten als pindakaas, werden toegevoegd aan de onderzoeksgroep die wel noten at, waren de resultaten net zo boeiend. De notengroep woog gemiddeld 2,5 kilo minder en had een kleinere taille-omvang, namelijk 3,1 centimeter minder als de groep die geen noten at.

Er was slechts een zeer klein verschil in de levels cholesterol in beide groepen. Dat zou betekenen dat het eten van noten niet per se goed is voor je cholesterolwaarden.