Mag je helemaal niet meer snoepen tijdens het afvallen?

Veel mensen die willen afvallen zijn erg streng voor zichzelf. Ze ontzeggen zichzelf bijvoorbeeld alles waar suiker in zit en gunnen zichzelf niets meer dan gezond eten. Dat maakt een dieet natuurlijk erg moeilijk vol te houden. Het is niet nodig om zo ongelofelijk streng voor jezelf te zijn. Daardoor heb je alleen maar een grotere kans dat je in 1 keer heel erg veel gaat eten omdat je dieet toch al verpest is wanneer je 1 snoepje eet.

Is het echt nodig zo streng te zijn?
Het antwoord is grofweg nee. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan je eet, zul je hoe dan ook afvallen. Het maakt niet uit welke voeding je deze calorieën haalt. Wanneer je dagelijks twee chocoladerepen eet, van in totaal 2000 calorieën. Maar je verbruikt dagelijks 2400 calorieën, dan zul je afvallen. Uiteraard is het wel gezonder wanneer je je energie haalt uit groente, fruit en vezelrijke producten.

De beste tip is dus ook om een eetdagboek bij te houden. Houdt precies bij hoeveel je eet zodat je zeker weet dat je niet te veel energie binnen krijgt. Dat is namelijk de enige manier om ervoor te zorgen dat af zult vallen.

Vaak werkt het juist beter om zo nu en dan wel een keer te snoepen. Gun jezelf bijvoorbeeld 1 keer in de week een dag waarop je mag eten wat je wilt. Je enige limiet is een totaal aantal calorieën, bijvoorbeeld 2500. Binnen dat aantal calorieën kun je eten wat je wil. Ontbijten met pannenkoeken, een heerlijk stuk chocolade, avondeten met pizza en wijn, het kan allemaal. Je mag best genieten. Als je er maar voor zorgt dat de totale hoeveelheid energie die je binnen krijgt lager is dan de energie die je verbruikt.

Wat je wel kunt doen is avondsnacken voorkomen, door na 20.00 niet meer te eten. Zo vermijd je het onbewust consumeren van overtollige calorieën tijdens een filmavond. Vaak worden deze snacks zonder erbij na te denken gegeten, zonder dat je er echt van geniet.