Krachttraining? Train eerst de grote spiergroepen!

Bij een standaard krachttrainingsschema in de sportschool begin je vaak met een korte periode rustige cardiotraining. Daarna worden vaak eerst de grote spiergroepen getraind, waarna de kleinere spiergroepen volgen. Deze volgorde van oefeningen wordt niet voor niks aangehouden en heeft een functie. Krachttraining is namelijk veel effectiever wanneer de grote spiergroepen voor de kleine spiergroepen worden getraind.

Eerder al werd in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de spiergroep die je als eerste traint, ook relatief het meeste in spiermassa toeneemt. Dat klinkt erg logisch, tenslotte heb je aan het begin van je training de meeste kracht en uithoudingsvermogen.

Maar waarom is het trainen van de grotere spieren eerst effectiever? Dat komt doordat de kleinere spiergroepen de grote spieren ondersteunen. Train je de grote spiergroepen, dan doen kleine spiergroepen altijd mee. Dit werkt meteen als een goede opwarming voor deze kleine spiergroepen.

Begin je met een kleine spiergroep als de biceps, dan raakt deze direct uitgeput waardoor de kleine spiergroep de grote spiergroep later niet meer voldoende kan ondersteunen. Je training is dan dus minder effectief.

Wanneer je de grote spiergroepen traint, maakt het lichaam meer testosteron aan dan bij het trainen van kleine spiergroepen. Wanneer je deze grote spiergroepen eerst traint, zit dit testosteron al in je lichaam wat ten goede komt aan de training van de kleinere spiergroepen. Zij liften als het ware mee op het testosteron dat het lichaam al heeft aangemaakt bij de training vooraf.

Tot de grote spiergroepen worden de benen, borst rug en schouders gerekend.