Zijn rijstwafels gezond?

RijstwafelsRijstwafels bevatten weinig calorieën en zijn lekker in combinatie met kaas, pindakaas, notenpasta’s en de meeste soorten zoet beleg. Ze worden gemaakt van gepofte rijst en worden veel gegeten als vervanging van brood of als tussendoortje. Tegenwoordig zijn er veel variaties verkrijgbaar, van tomatensmaak tot rijstwafels omhuld met chocolade. Maar zijn rijstwafels ook gezond? Passen rijstwafels in een dieet? Helpen ze bij het afvallen? Zijn rijstwafels een goede vervanging van brood?

Voedingswaarde
De basisingrediënten van rijstwafels zijn rijst en zeezout. Meer zit er als het goed is niet in. Het beste is ook om geen andere varianten te kopen, doorgaans geldt dat hoe meer er is toegevoegd, hoe ongezonder de voeding.

Rijstwafels bevatten 390 calorieën per 100 gram. Ze bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten, voor bijna 82%. Rijstwafels bevatten verder meer dan 9 gram eiwit, slechts 1,1 gram suiker, 2,2 gram vet waarvan 0,6 gram verzadigd vet en 3,3 gram voedingsvezels. Dit is de voedingswaarde per 100 gram, een heel pak rijstwafels bevat 100 gram, dat zijn 13 rijstwafels.

1 rijstwafel weegt 7,7 gram en bevat slechts 30 calorieën, 0,7 gram eiwit, 6,3 gram koolhydraten (waarvan 0,1 gram suiker), 0,2 gram vet (waarvan minder dan o,1 gram verzadigd) en 0,3 gram voedingsvezels.

Vrij van gluten
Doordat rijstwafels vrij zijn van gluten zijn deze ideaal voor mensen met een glutenallergie.

Glycemische index
Het grootste bezwaar van de rijstwafels is dat ze een hoge glycemische index waarde hebben van 85. Nog hoger dan pure suiker of chips. Deze index waarde geeft aan hoe snel de voeding wordt opgenomen in het bloed. Rijstwafels veroorzaken dus een snelle stijging van het bloedsuikerniveau. Over het algemeen is dat niet handig tijdens het afvallen. Gevolg is dat je sneller honger hebt en meer zult eten!

Zijn rijstwafels gezond?
Rijstwafels hebben over het algemeen een gezond imago. Dat komt met name door de lage hoeveelheid calorieën. De vraag of rijstwafels gezond zijn kan je op 2 manieren beantwoorden. Ze zijn niet gezond in de zin dat er eigenlijk geen nuttige voedingsstoffen in zitten. Ze bevatten geen vitamines en weinig vezels en eiwitten. Ze zijn gezond omdat er geen ongezonde dingen in zitten. Geen e-nummers, geen toegevoegde kleur- geur- en smaakstoffen. Het bestaat alleen uit rijst en zout. Mocht je op zoek zijn naar een lekker tussendoortje dat niet ongezond is, dan is de rijstwafel ideaal.

De variaties van rijstwafels bevatten vaak verschillende smaken en laagjes. Deze zijn over het algemeen niet erg gezond. Er zijn kleur- geur en smaakstoffen toegevoegd om de rijstwafels lekkerder te maken. Het is niet aan te raden deze varianten te eten. Je kunt beter kiezen voor de naturel variant met lekker en gezond beleg! Ook zonder beleg zijn ze overigens erg lekker als tussendoortje.

Zijn rijstwafels een goede vervanging van brood?
Brood bevat per snee ongeveer 75 calorieën en 2 gram vezels. Een rijstwafel bevat slechts 30 calorieën maar ook slechts 0,3 gram vezels. Vezels zorgen voor een vol gevoel waardoor je minder zult eten. Door het eten van een rijstwafel raak je dus veel minder snel verzadigd dan door het eten van een boterham. Na het eten van een rijstwafel krijg je dus sneller honger en is de kans groot dat je naar snacks grijpt zoals koek en snoep. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dan had je veel beter kunnen ontbijten met een lekkere boterham.

Een goede vervanging van brood zijn rijstwafels dus niet. Ze bevatten onvoldoende gezonde stoffen voor de mens. Als tussendoortje zijn rijstwafels wel lekker en gezond, mits je de pure variant eet. En niet de variant met veel toegevoegde stoffen.