Is aubergine gezond?

Aubergines zijn vezelbommetjes! 100 gram van deze groente is goed voor 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Wanneer je last heb van een moeilijke stoelgang is het dus zeer aan te raden om wat vaker aubergine te eten.

De groente heeft een donkerpaarse, glanzende schil en heeft van binnen wit vruchtvlees. Aubergines hebben van zichzelf weinig smaak en moeten op smaak gebracht worden met verschillende kruiden. Voordeel van de neutrale smaak is wel dat deze in vele gerechten kan worden verwerkt. Een licht bittere smaak kan ook voorkomen. Door de aubergine eerst te bestrijken met zout en deze even te laten rusten zal de bittere smaak verdwijnen.

Er zijn overigens ook witte aubergines en langere dunnere varianten te koop. Deze zie je echter vrijwel niet terug in de winkel. Sommige varianten bevatten kleine bruine zaden. Deze zijn onschadelijk en hebben ook geen smaak.

Voedingswaarde
Aubergine bevat per 100 gram 25 calorieën. Daarnaast bevat elke 100 gram 1,2 gram eiwit en 2,5 gram vezels. Ze bestaan voor 91% uit water en bevatten 3,5 gram koolhydraten. De vrucht bevat slechts 0,2 gram vet. De aubergine is één van de minst calorierijke groenten.

Gezondheidsvoordelen
Naast de grote hoeveelheid vezels en eiwitten heeft de aubergine nog andere voordelen. Zo bevat ze nasunine, een antioxidant die een beschermende werking heeft tegen vrije radicalen. Dit is de reden dat aubergine vaak genoemd wordt als een product bij het eten tegen kanker.

Een ander voordeel is het lage natriumgehalte en het lage kaliumgehalte. Daardoor past deze perfect in een natriumarm dieet.

Hoe bereid je een aubergine?
Aubergines kunnen vanwege de neutrale smaak gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Ook leent de vrucht zich prima voor ovengerechten. Denk bijvoorbeeld aan moussaka of een gevulde aubergine uit de oven.

Tijdens het bakken van de vrucht slurpt deze wel ontzettend veel olie op. Dit kan er voor zorgen dat het gerecht wat je maakt uiteindelijk een stuk vetter en ongezonder wordt. Dit kan je voorkomen door de aubergine in een dun laagje olie te bakken. Wanneer alle olie is opgenomen hoef je geen nieuwe olie toe te voegen. Op een iets lagere temperatuur en met een beetje geduld zul je zien dat de aubergine niet verbrand. Ook kan je de aubergine na het bakken goed uit laten lekken. Na het bakken is het vruchtvlees van de aubergines zacht geworden. Wil je helemaal gezonde aubergines, dan kun je deze ook bereiden in de oven.

Is rauwe aubergine giftig?
Aubergines moeten verhit worden. Rauwe aubergines kunnen giftig zijn en schadelijke gevolgen hebben. Dit komt door de stof solanine. Deze veroorzaakt maag- en darmklachten. Door de aubergine te verhitten neemt de hoeveelheid solanine af.