Sommigen hebben er weleens last van. Anderen hebben geen idee waarover je het hebt. Misselijkheid tijdens het sporten. Zowel bij duursporters als bij krachtsport kan er sprake zijn van misselijkheid. Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat is dan raadzaam? Moet je stoppen met sporten? Of gaat het vanzelf weer weg als je gewoon door sport?
Uitdroging
Een veel voorkomende oorzaak van misselijkheid tijdens het sporten is uitdroging. Door het sporten kun je veel vocht verliezen. Wanneer de vochtbalans in je lichaam erg daalt kan misselijkheid daar een verschijnsel van zijn. Zorg dus dat je voor, tijdens en na een training voldoende drinkt.
Voeding
Ook bij verkeerde voeding kan er sprake zijn van misselijkheid tijdens de training. Het hoeft dan niet te gaan om ongezonde voeding, ook het eten van gezonde voeding op een verkeerd tijdstip kan leiden tot misselijkheid. Wanneer je maag helemaal leeg is kan dit leiden tot misselijkheid. Datzelfde geldt voor wanneer je te veel voeding in je maag hebt. Het is dus verstandig om ongeveer 2 uur voor een training iets te eten, bijvoorbeeld een banaan. Niet te veel, want ook daar kan je dus misselijk van worden.
Hypoglykemie, ofwel een te lage bloedsuikerspiegel is een oorzaak van misselijkheid. Ook dit kan worden voorkomen door 2 uur van te voren te eten. Wanneer dit de oorzaak is, is dit makkelijk te verhelpen door tijdens de training dextrose te nemen of bijvoorbeeld een banaan te eten. De bloedsuikerspiegel zal dan snel worden aangevuld.
Sommige sporters ervaren ook misselijkheid bij het eten van vette voeding. Dit kan komen doordat deze voeding relatief lang in de maag blijft. Met een te volle maag kan misselijkheid ontstaan.
Zuurstoftekort
Een verkeerde ademhaling kan leiden tot een zuurstoftekort. Veel mensen hebben de neiging om tijdens het trainen hun adem in te houden. Het is echter juist belangrijk om goed door te ademen! Let daar op en leer het jezelf aan.
Een zuurstoftekort kan ook ontstaan door andere oorzaken. Bijvoorbeeld omdat je te weinig rode bloedcellen in je lichaam hebt.
Te intensief
Misselijkheid treed ook op wanneer je te intensief traint. Je hartslag loopt dan te snel op. De enige oplossing is om het even wat rustiger aan te doen. Stop even met trainen en wacht tot je hartslag wat is gezakt. Wanneer je je conditie langzaam opbouwt zul je merken dat deze misselijkheid verdwijnt.
Misselijkheid is al met al een waarschuwing van je lichaam dat er iets niet goed zit. Wanneer je misselijk bent tijdens een training, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Luister naar je lichaam en ga niet te ver.