Resveratrol heeft vele voordelen!

Resveratrol is een chemische verbinding die voorkomt in planten. De stof heeft vele gezondheidsvoordelen voor de mens. Het is de stof die rode wijn zo gezond maakt. Resveratrol is een sterke antioxidant die de levensduur kan verlengen. Het ontstaat bij planten ter bestrijding van schimmelinfecties, UV-straling en andere beschadigingen.

Gezondheidsvoordelen
Langer leven voor cellen. Onderzoek heeft aangetoond dat de overlevingstijd van gistcellen met gemiddeld 70% toeneemt. Verschillende onderzoeken met dieren hebben aangetoond dat de levensduur wordt verlengd door het toedienen van de stof. Of dit ook geldt voor mensen is nog niet voldoende onderzocht. Toch kan voorzichtig de conclusie worden getrokken dat voldoende resveratrol ook bij mensen een levensverlengend effect heeft.

Er zijn vele onderzoeken die hebben aangetoond dat resveratrol een positief effect heeft op het tegengaan van verschillende soorten kanker, bijvoorbeeld prostaat- en borstkanker. Met name op het gebied van borstkanker is veel onderzoek verricht naar de werking van resveratrol. Bij een hoge inname van resveratrol was er een aanzienlijk kleinere tumorgroei doordat de kwaadaardige cellen minder delen. Er zijn onderzoeken die stellen dat resveratrol zelfs werkt als een soort chemotherapie.

Daarnaast heeft de stof ook nog een positief effect op de stofwisseling. Mensen met overgewicht hebben er dus baat bij voldoende resveratrol te consumeren. Resveratrol gaat obesitas en diabetes tegen. Daarnaast heeft het een ontstekingsremmend effect.

Waar zit resveratrol in?
Voeding die resveratrol bevat is plantaardig. De grootste bron van resveratrol zijn blauwe druiven. Rode wijn bevat tussen de 0,2 en 5,8 milligram resveratrol per liter. De hoeveelheid van resveratrol in blauwe druiven verschilt nogal door de manier waarop deze gekweekt is. De stof is immers ontstaan om de plant te beschermen tegen kwalen van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat druiven die in kassen zijn gegroeid veel minder van deze stof bevatten dan druiven die gewoon in de natuur zijn gegroeid. Het is daarom ook beter om blauwe druiven gewoon uit de natuur te eten! Gemiddeld bevatten deze 1,25 milligram per kop.

Ook de Japanse duizendknoop bevat veel resveratrol. Deze plant is echter vrij onbekend. Toch is dit vaak de basis van de supplementen met resveratrol. Pinda’s zijn rijk aan resveratrol. Het koken van de pinda’s verhoogt de hoeveelheid bijna 5 keer, tot wel 1,28 milligram per kopje. Rauwe pinda’s bevatten slechts 0,28 milligram per kopje.

Cranberry’s en bosbessen bevatten ook resveratrol maar in mindere mate dan de Japanse duizendknoop en blauwe druiven. Ook andere bessen bevatten de stof maar de cranberry en bosbes zijn het meest rijk aan de antioxidant.

Supplement resveratrol
Omdat resveratrol niet veel in voeding te vinden is, kan een supplement worden genomen.