Hoe behoud je zoveel mogelijk je spieren wanneer je niet kan sporten?

Er zijn periodes in je leven waarin je simpelweg niet of een stuk minder kan sporten. Onderzoek heeft nu aangetoond dat je dat het beste doet door weinig calorieën binnen te krijgen. Voor het onderzoek hebben de personen 5 weken lang in bed gelegen. Zonder daarbij hun spieren te trainen op welke manier dan ook. De helft van de groep mocht eten naar het aantal calorieën dat zij verbrandden door de hele dag op bed te liggen. De andere helft mocht eten naar hun normale activiteitsniveau, dus gewoon even veel als normaal. De resultaten zijn interessant.

De resultaten
– de groep die evenveel calorieën at als normaal, zag na 5 weken een verlies van 13,6% van hun spiermassa
– de groep die het aantal calorieën aanpaste en minder ging eten, had na 5 weken gemiddeld 4,4% spiermassa verloren

Beiden groepen waren ongeveer evenveel gewicht verloren. De groep die te veel at, heeft echter veel meer spiermassa verloren. De groep die het aantal calorieën aanpaste naar beneden kon meer spiermassa behouden en verloor meer vetmassa.

Uit dit onderzoek blijkt nog maar eens dat een periode van niet sporten niet meteen gelijk staat aan verlies van heel veel spiermassa. Het beste dat je kunt doen wanneer je niet kunt sporten en wel je spiermassa wilt behouden is het volgen van een caloriebeperkend dieet waarbij je niet meer calorieën eet dan je lichaam verbruikt.