Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten en vrije radicalen zijn begrippen die bij elkaar horen. Om te begrijpen wat antioxidanten zijn, moet je daarom eerst begrijpen wat vrije radicalen zijn. Vrije radicalen zijn zeer schadelijke stoffen die de cellen en weefsels beschadigen. De normale processen van weefsels worden verstoord, dit wordt ook wel oxidatie genoemd. Ze worden gevormd door lichaamsprocessen, roken, stress of bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten. Dit kan leiden tot ziekten als kanker.

Antioxidanten zijn stoffen die het proces van oxidatie tegengaan. Bovendien kunnen zij de vrije radicalen neutraliseren waardoor zij geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Sommige van deze antioxidanten worden door het lichaam zelf aangemaakt, andere kunnen niet worden aangemaakt door het lichaam en moet de mens binnen krijgen door middel van voeding. Wie voldoende antioxidanten binnen krijgt leeft langer en gezonder. Zo bestrijdt je veel voorkomende ziektes.

Naast dat antioxidanten zeer goed zijn voor onze gezondheid, worden ze ook toegevoegd aan onze voeding en producten om de houdbaarheid te verlengen. Niet alleen aan levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook aan cosmetica. Veel voeding is van nature rijk aan antioxidanten. Het is precies de reden dat fruit en groente zo gezond zijn.

Antioxidanten zijn vrijwel altijd vitamines en mineralen. De meest bekende zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine E, flavonoïden, bètacaroteen, seleen en zink. Natuurlijk zijn er nog ontelbaar andere antioxidanten. Neem deze top tien groente en fruit rijk aan antioxidanten op in je dieet.