Is risotto gezond?

Risotto is een rijstgerecht dat oorspronkelijk komt uit Italië. De rijst wordt eerst gedurende enkele minuten gebakken. Daarna wordt deze in bouillon gekookt. Tussentijds worden andere ingrediënten toegevoegd. Zo kun je met risotto heel erg veel gerechten maken. Het wordt vaak gecombineerd met kip of vlees en verschillende soorten groente en kazen. Parmezaanse kaas is de meest gebruikte kaas voor risotto. Maar is risotto eigenlijk gezond?

Risotto is een snel en gemakkelijk gerecht dat ook nog eens erg gezond is. Hoe gezond of ongezond een risotto is, is wel erg afhankelijk van de manier waarop het gerecht wordt klaar gemaakt. Risottorijst bevat ongeveer evenveel calorieën als gewone rijst. 100 gram onbereide risotto bevat 347 calorieën, 1,7 gram vezels, 78 gram koolhydraten en 7 gram eiwitten. Er zit geen vet in de risottorijst.

De manier van bereiden en de ingrediënten die worden gebruikt voor de risotto zijn natuurlijk van grote invloed. Vaak wordt de risotto bereid met een goede hoeveelheid roomboter en/of olijfolie. Dit zijn gezonde vetten maar hierdoor neemt het aantal calorieën in een gerecht natuurlijk wel toe. Daarnaast wordt er vaak kaas, en in veel risotto’s zelfs verschillende soorten kazen, toegevoegd. Ook kaas bevat veel calorieën en vet. Samen met kaas, de bouillon en de eventueel gezouten roomboter kan een risottogerecht ongemerkt veel zout bevatten. Let hier dus altijd even op bij de bereiding.

Een gerecht als risotto is op zichzelf dus heel erg gezond. Het bestaat eigenlijk uit de rijst met vlees, kip of vis en verschillende groenten erbij. Je kunt er voor kiezen om weinig of zelfs geen olie, boter en/of kaas te gebruiken. Dan heb je een gerecht met zeer weinig vet. Je kunt er ook voor kiezen om slechts groente toe te voegen aan het gerecht. Je kunt risotto dus zo gezond of ongezond maken als je zelf wil.