Wat is orthorexia, de onbekende eetstoornis?

Anorexia nervosa is een bekende psychische eetstoornis. Orthorexia is daarentegen nog vrij onbekend en misschien nog wel ernstiger. Mensen die aan deze ziekte lijden hebben een obsessie met gezond eten.

De eetstoornis begint meestal met het schrappen van bijvoorbeeld vlees en zuivel van het menu. Maar ook koolhydraten worden vaak als eerste geschrapt. Vervolgens ontwikkelt iemand met orthorexia angst voor veel verschillende soorten voeding. Door erg kritisch met betrekking tot voeding te zijn worden uiteindelijk vaak alleen groente en fruit nog als veilig gezien. Orthorexiapatiën leven dan ook vaak op een dieet dat slechts bestaat uit groente en fruit. Dit is soms een proces van maanden of jaren waarbij steeds meer voedingsmiddelen verboden worden.

Gevolgen orthorexia
Net als bij anorexia hebben orthorexiapatiënten vaak een angst voor het verlies van controle. Vaak zijn deze mensen perfectionistisch. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Doordat er veel te weinig wordt gegeten kan deze ziekte uiteindelijk leiden tot de dood. Haaruitval, gebitsproblemen, maagklachten, duizeligheid, spierkrampen, het uitblijven van de menstruatie en vermoeidheid zijn slechts enkele gevolgen van deze ernstige ziekte.

Ook op het sociale gebied zijn de gevolgen vaak groot. Doordat het dieet ontzettend beperkt is mijden mensen met deze eetstoornis situaties waarbij wordt gegeten.