Hoe werkt het proteïnerijke Dukan dieet?

Pierre Dukan is de grondlegger van het Dukandieet. Een ongekend populair dieet sinds de Britse Kate Middleton het dieet gebruikte om op haar mooist te zijn op haar trouwdag. Calorieën hoeven niet te worden geteld. De nadruk ligt bij dit dieet op het eten van eiwitten. Lees in dit artikel wat je wel en niet mag eten tijdens het Dukan dieet en hoe de verschillende fases werken!

Het Dukan dieet lijkt erg op het Atkinsdieet. Zo bestaan er, net als bij het Atkins dieet, 4 fasen en eet men vooral eiwitrijke voeding. De eerste en tweede fase zijn gericht op het verliezen van gewicht terwijl de derde en vierde fase juist tot doel hebben het streefgewicht te behouden en te voorkomen dat de verloren kilo’s er weer bij komen.

Fase 1: aanvalsfase
Afhankelijk van de hoeveelheid kilo’s die men wil verliezen duurt deze fase 3 tot 10 dagen. Voor een verlies van 20 kilo of meer moet deze fase gedurende 7 tot 10 dagen worden gevolgd. Wil men tussen de 10 en 20 kilo verliezen, dan duurt deze fase 5 dagen. Voor 5 tot 10 kilo slechts 4 dagen en voor 5 kilo en minder duurt de eerste fase slechts 3 dagen.

De voeding die mag worden gegeten is eiwitrijk. Vis, mager vlees, gevogelte, eieren (max 1 eigeel per dag) en magere zuivel zijn toegestaan. Calorieën hoeven niet te worden geteld en een hongerig gevoel moet men proberen te voorkomen. Het is verplicht om dagelijks 1,5 eetlepel haverzemelen te consumeren, om te zorgen voor voldoende inname van vezels. Daarbij moet minstens 2 liter water worden gedronken.

Fase 2: cruisefase
De tweede fase duurt tot men het streefgewicht bereikt. De voeding uit de eerste fase mag worden gecombineerd met groenten. Toegestaan zijn asperges, aubergine, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, champignons, courgetten, groene kool, groene bladgroente, knolraap, knolselderij, alle soorten kool, komkommer, koolraap, kouseband, krulandijvie, paksoi, palmharten, paprika, pompoen, prei, rabarber, radijs, rodekool, sla, snijbiet, sojabonen, sperziebonen, spinazie, spruitjes, tauge, tomaten, uienm veldsla, venkel, witlof en zuurkool.

Niet toegestaan zijn: aardappels, artisjokken, avocado, doperwten, bonen, kikkererwten, linzen, mais, rijst, schorseneren, spliterwten, tuinbonen, velderwten.

De volgende producten zijn niet aangeraden maar ook niet verboden: rode bieten, tomatensap, wortels en magere zuivel met vruchten (maximaal 250 gram per dag).

Verder mag men 2 eetlepels olie gebruiken en zijn 2 eetlepels haverzemelen en voldoende drinken weer verplicht.

Deze fase wordt afgewisseld met fase 1. Er kan voor worden gekozen om om de dag te wisselen tussen fase 1 en 2. Ook kan men bijvoorbeeld 5 dagen fase 1 volgen, en daarna 5 dagen fase 2. Wanneer dit fysiek niet mogelijk is mag men ook 2 dagen fase 1 volgen, gevolgd door 5 fasen fase 2.

Fase 3: stabilisatiefase
De lengte van deze fase is het aantal verloren kilo’s vermenigvuldigd met 10. Dus wanneer er een gewichtsverlies was van 10 kilo duurt deze fase 100 dagen.

In deze fase mag men alle producten uit de eerste en tweede fase eten en daarnaast mogen weer bepaalde soorten fruit, brood en kaas worden gegeten. De fruitsoorten die weer mogen worden gegeten zijn aardbeien, abrikoos, appel, braam, clementine, framboos, grapefruit, kiwi, mandarijn, mango, meloen, nectarine, peer, perzik pruim en sinaasappel. Verboden zijn banaan, druiven en kersen. Men mag wel slechts 1 portie fruit per dag.

Meergranen- en volkorenbrood zijn weer toegestaan met een maximum van 2 sneeën per dag. Alle andere soorten brood blijven verboden. De toegestane soorten kaas zijn Beaufort, Beemster, Comte, Edammer, Emmentaler, Goudse kaas, Leerdammer, smeerkaas en Tomme de Savoie. Per dag mag 40 gram kaas worden gegeten.

De eerste helft van de stabilisatiefase mag men 1 portie zetmeelrijke producten per week. De tweede helft van de stabilisatiefase zijn 2 porties zetmeelrijke voeding toegestaan. Een portie is 200 tot 220 gram. Toegestane zetmeelproducten zijn bulgur, couscous, doperwten, gedroogde bonen, kikkererwten, linzen, pasta, polenta, rijst (zilvervlies of wilde), spliterweten, tarly en tuinbonen. Verboden zijn aardappelproducten en witte rijst.

Per week mag je twee keer eten wat je wilt. 2 eetlepels haverzemelen en het water blijven op het menu staan.

Fase 4: volhardingsfase
Gedurende fase 4 eet men dagelijks 3 eetlepels haverzemelen en moet weer voldoende worden gedronken. In principe is deze fase levenslang.

Het uitgangspunt is dat de basis van uw dieet wordt gevormd door alle eiwitrijke voeding en groenten, fruit, 2 sneeën volkoren- of meergranenbrood, 40 gram kaas per dag te consumeren en 2 porties zetmeelproducten en 2 feestmaaltijden per week. 1 dag per week moet fase 1 van het dieet worden gevolg. Er geldt een maximum van 800 gram zuivel per dag.

Beweging
Tijdens de eerste fase hoeft, vanwege het strenge dieet, niet te worden bewogen. Daarna moet minstens 30 minuten per dag worden bewogen.