De verhouding tussen je middel en je heup zegt veel over je gezondheid

Buikvet is erg ongezond en geeft een verhoogd risico op diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Er is een duidelijk verband tussen de middel-heup ratio en het voordoen van hartziekten. Een manier om aan de hand van je taille en heup te meten of jij een gezond gewicht hebt en niet te veel buikvet is de middel-heup ratio. Lees in dit artikel hoe je deze kunt meten en welke middel-heup ratio gezond is.

Je berekent de middel-heup ratio door je middelomvang (ter hoogte van je taille) te delen door je heupomvang. Voor wie geen idee heeft waar de taille en de heup zich precies bevinden, zie de foto. De lijn met het getal 15 geeft aan waar je je taille kunt meten, dit is het slankste deel van de buik. Het cijfer 22 geeft aan waar de heupmeting moet worden gedaan.

Voor vrouwen geldt dat de middel-heup ratio niet hoger mag zijn dan 0,8. Mannen hebben een ongezonde buikomvang wanneer de ratio hoger is dan 0,95. Wanneer deze ratio te hoog is, is het verstandig om af te vallen. Het betekent dat er te veel vet rondom je buik en je organen zit. Dat is levensgevaarlijk.

Onderzoek onder mannen en vrouwen heeft aangetoond dat de ideale middel-heup ratio voor vrouwen 0,72 is. Dit wordt over het algemeen het mooiste figuur gevonden.

Wil jij werken aan je middel-heup ratio? Overweeg dan eens om een hoepel te kopen en te gaan hoepelen. Dat doet wonderen voor je taille!