Is vet ongezond?

Er is een onderscheid tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. Anders als veel mensen denken is juist het onverzadigde vet, goed vet! Als ezelsbruggetje geldt: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = ok. Maar waarom is onverzadigd vet wel goed, en verzadigd vet niet?

Verzadigd vet zorgt dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt. Hierdoor is er meer kans dat zich vetlaagjes afzetten in de bloedvatwanden, waardoor deze langzamerhand kunnen dichtslibben. Zo kan een hartinfarct of herseninfarct ontstaan.

Vet bevat altijd een combinatie van verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren, maar de verhouding tussen deze vetzuren verschilt per product. Verzadigd vet komt vooral voor in pakjes harde margarine, roomboter en bak- en braadvet in een wikkel, volle melk(producten), vet vlees, vette vleeswaren, koek, gebak, chocola en snacks. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat relatief weinig verzadigd vet. Bijvoorbeeld halvarine, margarine in een kuipje en vloeibare bak- en braadproducten.

Let op!
Vet is vet! Onverzadigd vet is dus niet beter voor de lijn. Het heeft alleen te maken met gezondheidsrisico’s zoals een hartinfarct. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, past vet, en dan natuurlijk wel onverzadigd vet, prima in een dieet.