Ontbijt als een keizer! Een goed ontbijt brengt veel voordelen met zich mee

ntbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een zwerver. Dat is een veelgebruikt spreekwoord die aangeeft hoe belangrijk het ontbijt is. Nog steeds slaan veel te veel mensen het ontbijt over. Het meest gebruikte excuus is dat er geen tijd is voor het ontbijt. Dit is natuurlijk onzin. Het ontbijt overslaan komt voort uit luiheid, en heeft niets te maken met tijdsgebrek. In 10 minuten kun je al stevig ontbijten. In 2 minuten kun je licht ontbijten. Waar een wil is, is een weg. Wanneer het doel afvallen is, moet er ook de wil tot ontbijten zijn. Ontbijten heeft namelijk heel veel positieve effecten op de gezondheid en op het verliezen van gewicht.

Stofwisseling
Door te ontbijten brengt u na een lange nacht zonder eten de stofwisseling van het lichaam weer op gang. Door dagelijks te ontbijten kan je je metabolisme verhogen tot maar liefst 10%.

Mensen die niet ontbijten hebben een hoger risico op overgewicht en daarmee op vele andere ziekten. Sommige onderzoeken tonen aan dat men maar liefst 4,5 keer zoveel kans heeft op obesitas wanneer het ontbijt wordt overgeslagen.

Minder snoepen door te ontbijten
Mensen die ontbijten snoepen minder. Door een goed ontbijt voorkom je dat je een paar uur later naar ongezonde voeding grijpt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die stevig ontbijten gedurende de dag minder calorieën aten. Zij hadden minder honger en namen daardoor minder vaak tussendoortjes. Dit was ook duidelijk te merken bij het gewichtsverlies. De ontbijters vielen veel sneller af dan de proefpersonen die het ontbijt oversloegen.

Sociaal
Naast de voordelen voor de gezondheid heeft samen ontbijten ook nog een positief effect op het gezinsleven. Maak er een ritueel van om dagelijks samen gezellig te ontbijten. Juist gezinnen met kinderen hebben hier veel baat bij. Even bewust tijd voor elkaar en bovendien leren de kinderen de waarde van goed, gezond en regelmatig eten!

Verhoogde effectiviteit op werk en school
Er zijn ook onderzoeken verricht naar het verband tussen het ontbijt en werk- en schoolprestaties. Uit deze onderzoeken is gebleken dat ontbijten een positief effect heeft op de effectiveit. Zo halen kinderen die dagelijks ontbijten bijvoorbeeld hogere cijfers op school.

Afwisseling
Afwisseling is goed, ook bij het ontbijt. Wissel af qua soorten beleg maar verruil de boterham met kaas bijvoorbeeld ook een keer door yoghurt met muesli of een gebakken ei!

Ontbijten met eiwit, vet of koolhydraten?
Er zijn vele onderzoeken verricht naar de voeding bij het ontbijt en het effect op afvallen. Uit de meeste onderzoeken kan je de conclusie trekken dat een eiwitrijk ontbijt het meest effectief is tijdens het afvallen. Dit is ook logisch omdat eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel waardoor je automatisch minder eet.

Ontbijten zonder koolhydraten is echter niet nodig en ook niet verstandig. Overdag heeft je lichaam veel energie nodig voor de dagelijks bezigheden. Wanneer je minder koolhydraten probeert te eten kan je deze beter weglaten bij lunch en diner. Zeker wanneer je vanaf nu gaat ontbijten is het al een grote gezondheidswinst dat je uberhaupt ontbijt.

Beperk je calorie inname niet bij de belangrijkste maaltijd van de dag! Door een stevig ontbijt te nuttigen eet je gedurende de dag minder calorieën waardoor je uiteindelijk sneller zult afvallen.

Niet kunnen ontbijten?
Er zijn mensen die beweren in de ochtend niets te kunnen eten. Toch is dit vooral een kwestie van gewenning. Als deze mensen een aantal weken wel ontbijten, dan willen zij daarna niks anders meer en zullen ze zelfs honger hebben in de ochtend. Wanneer het in de ochtend niet lukt om brood te eten zijn er bovendien genoeg andere alternatieven. Fruit, yoghurt, pap, muesli of dirnkyoghurt, mogelijkheden zijn er genoeg. Denk aan alle voordelen die ontbijten met zich meebrengt en dwing jezelf er toe om elke ochtend te ontbijten.