E-120, luizenpoeder van fijngestampte vrouwtjesluizen

E120 is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit insecten. Joden, moslims, veganisten en vegetariërs doen er dus goed aan om dit e-nummer te ontwijken. Vrouwtjesluizen worden fijngestampt waarna het vrijgekomen vocht wordt vermengd met andere stoffen, zo ontstaat de luizenpoeder. Het e-nummer is ook wel bekend onder de namen cochenille, karmijn, karmijnzuur of carmine. Kort geleden kwam StarBucks in het nieuws omdat zij de luizenpoeder in hun koffie verwerkten om deze een rode kleur te geven.

Waar wordt het in verwerkt?
De kleurstof vindt men niet alleen in aquarelverf en olieverf, maar ook in onze voeding en zelfs in onze make-up. De fijngestampte luizen vind je voornamelijk in snoepgoed zoals winegums of de welbekende roze koek. Ook wordt het vaak verwerkt in verschillende soorten vruchtenyoghurt en yoghurtdranken. In sommige alcoholische dranken zit de kleurstof ook, een voorbeeld daarvan is Campari.

Ook bij cosmetische artikelen zoals lippenstift moet worden opgelet, het nummer van de stof die wordt gebruikt bij cosmetische producten is CI 75470. Het is dus altijd aangeraden om goed op de verpakkingen van producten te kijken zodat je weet wat er in zit!