Hoeveel afvallen in 1 maand?

Veel mensen vragen zich af hoeveel kilo men zou kunnen afvallen in 1 maand. Nu de zomer eraan komt is de verleiding groot om met een crashdieet flink wat kilo’s te verliezen om de leukste zomertrends en jurkjes te kunnen dragen. Het is een feit dat de eerste kilo’s er het makkelijkst af gaan, dit is dan ook grotendeels vocht. Maar hoeveel kilo kun je verliezen in een periode van 4 weken door een streng dieet te volgen?

1 kilo vet
Laten we veronderstellen dat je door 4 weken lang streng te diëten, ongeveer 4 kilo vocht en spier verliest. Deze zullen er na het dieet ook het snelste weer aanzitten. Het is afhankelijk per persoon hoeveel kilo spier en vocht men werkelijk verliest. Bij sommigen zal dit slechts 2 kilo zijn, bij anderen zelfs 6 kilo. Maar wat we werkelijk kwijt willen is natuurlijk vet. Om een kilo vet te verliezen moet het lichaam ongeveer 7000-8000 calorieën verbruiken. Om 5 kilo vet te verliezen moet men dus 35.000-40.000 calorieën meer verbruiken dan men via de voeding binnen krijgt. 10 kilo staat gelijk aan 70.000-80.000 calorieën.

Afhankelijk per persoon
Het is afhankelijk van je BMR hoeveel kilo je kunt afvallen. Je BMR weergeeft de ruststofwisseling, het aantal calorieën dat uw lichaam verbruikt wanneer u de gehele dag rust. Om het werkelijke verbruik te berekenen moeten hier de verbruikte calorieën met activiteiten dus nog bij worden opgeteld. Een benadering van het totale energieverbruik kunt u berekenen, dan hoeft u uw dagelijkse activiteiten niet dagelijks bij te houden. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om de verbruikte calorieën met activiteiten precies bij het BMR op te tellen.

Voorbeeld
Stel dat u ervoor zorgt dat u 1000 calorieën onder uw dagelijkse caloriebehoefte gaat consumeren. Dan zult u binnen een maand een aanzienlijk aantal kilo’s verliezen. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder:

Een vrouw van 30 jaar en 1.72 meter met een gewicht van 80 kilo en een licht actieve levensstijl heeft een dagelijkse energiebehoefte van 2204. Door dagelijks 1200 calorieën te consumeren verbruikt zij ongeveer 1000 calorieën meer per dag dan zij binnen krijgt. In 4 weken zijn dat 28.000 calorieën. Dat betekent dat zij 4 kilo vet is verloren. Daarnaast heeft zij nog 4 kilo aan spieren en vocht verloren. Het totale gewichtsverlies is dan 8 kilo in 4 weken.

Wanneer dezelfde vrouw een zeer actieve levensstijl heeft en dus dagelijks gaat sporten, dan zal het vetverlies neerkomen op ongeveer 6,5 kilo per maand. In totaal verliest zij dan 10,5 kilo in 4 weken!

Het is dus zeer afhankelijk per persoon hoeveel men in een maand kan afvallen. Gebruik de handige calculators op deze website om te berekenen hoeveel kilo jij kunt verliezen!