Ook je hoofd moet willen afvallen!

Met zijn allen zijn we ontzettend vaak op dieet. We volgen de laatste dieettrends en ontzeggen onszelf van alles. Maar hoe kan het dan toch dat velen van ons veel te zwaar zijn. En dat diegenen die gewicht verliezen vaak na enkele maanden weer kilo’s zijn aangekomen? Het probleem is dat de zogenoemde ‘knop’ niet om is, of althans niet definitief.

Veel mensen hebben weinig moeite met afvallen. Het is een stuk moeilijker om het streefgewicht te behouden en niet opnieuw aan te komen. Dat is tevens het bewijs dat het heel erg belangrijk is dat je jezelf nieuwe gewoontes en een nieuwe levensstijl aanleert. Het is ontzettend ongezond om vele kilo’s te verliezen door het volgen van een crashdieet om deze vervolgens weer aan te komen door het oude eetpatroon weer op te pakken. Gevolg hiervan is overigens ook striae, doordat de huid de grote veranderingen in korte tijd niet bij kan houden.

Wil je blijvend gewicht verliezen? Zorg er dan voor dat je er echt klaar voor bent. Zit je in een stressvolle periode, dan is het misschien niet het beste moment om te beginnen aan een dieet. Je moet er helemaal voor gaan want anders gaat het niet lukken.

Het klinkt misschien suf, maar een lijstje met jouw motivaties en doelen kan je helpen. Zo houd je je doelen strak voor je en kun je altijd terugvallen op dat lijstje als het even wat minder gaat!

Ook is het belangrijker om op een gezonde en consistente manier af te vallen, zo kun je het makkelijk volhouden en behoud je langdurig een goed figuur. Als je namelijk heel weinig eet kan je lichaam in spaarstand gaan, dan wordt afvallen nog moeilijker.

Nieuwe gewoontes
Leer jezelf nieuwe gewoontes aan. Voordat je gaat eten moet je je bedenken of je wel echt honger hebt. Wil je snoepen, bedenk dan alvast hoe je je na het snoepen zult voelen. Houd desnoods een dagboekje bij waarin je opschrijft hoe je je voelt bij eetmomenten. Mocht je willen gaan snacken, dan kun je lezen hoe je je de vorige keren voelde dat je hebt gesnackt. Grote kans dat je je daar alleen maar meer rot door ging voelen.