Zijn ontbijtgranen gezond?

In de supermarkt zijn er vele varianten ontbijtgranen te vinden. De pakken cornflakes, muesli, cruesli en graanvlokken zoals havermout of volkorenvlokken nemen meters in beslag en de keuze is gigantisch. ’s ochtends een kom met ontbijtgranen met melk of yoghurt is voor veel mensen het begin van de dag en een welkome afwisseling op brood. Ontbijtgranen bestaan hoofdzakelijk uit koolhydraten. Zijn deze ontbijtgranen eigenlijk gezond?

Cornflakes
Van cornflakes weten veel mensen dat het niet erg gezond is. De basis van cornflakes zijn gekookte maïs en suiker. Over het algemeen bevatten cornflakes te veel suiker, vet en zout. Daarbij komt nog dat veel varianten ook nog lekkerder zijn gemaakt door toevoeging van bijvoorbeeld chocolade of honing. In vergelijking met andere ontbijtgranen of brood bevatten cornflakes weinig vezels en eiwit. Een tekort hieraan kan oorzaak zijn van een slechte stoelgang en een snel terugkerend hongergevoel. Cornflakes zijn geen gezonde vervanging van brood, hoofdzakelijk omdat er te veel suiker in zit.

Graanvlokken
Graanvlokken zijn een gezonde start van de dag. Er is ruim keuze uit bijvoorbeeld spelt, haver, rogge, gerst en tarwe. Veel mensen vinden dit echter niet lekker en kiezen daarom een andere variant van ontbijtgranen. Door noten en vruchten toe te voegen krijgt men muesli.

Muesli
Veel mensen kennen het verschil tussen muesli en cruesli niet. Cruesli is altijd krokant terwijl muesli zowel krokant als niet krokant te verkrijgen is. Het krokante laagje van muesli wordt verkregen door gebruik van (riet)suiker of honing. De hoofdbestanddelen zijn granen, noten en gedroogde vruchten en er zijn vele varianten verkrijgbaar. Met of zonder noten, met of zonder gedroogde vruchten en met verschillende granen. Wanneer je de dag wilt beginnen met muesli is het noodzaak om de goede variant te kiezen. Toevoeging van gedroogde vruchten zorgt voor een hoger suikergehalte, noten zorgen voor meer calorieën. Wanneer je op dieet bent kun je het beste kiezen voor een muesli zonder noten en zonder toegevoegingen. Dat is misschien een gemis van het krokante laagje, maar wel een stuk gezonder!

Cruesli
Cruesli bevat dezelfde ingrediënten als muesli, het wordt echter besprenkeld met een siroop van water, suiker, kokosnootolie en honing waarna het afgebakken wordt in de oven. Hierdoor ontstaat een veel krokanter product, welke door veel mensen lekkerder wordt gevonden dan muesli. Cruesli bevat echter meer calorieën en vet door de bereiding.

De beste keus?
Wat is nu de beste keus? Met welk ontbijt ben je gezond bezig? Ontbijtgranen bevatten over het algemeen veel calorieën en zorgen voor een minder verzadigd gevoel dan een volkoren boterham. Daarom blijft het beste ontbijt een volkoren boterham met mager beleg. Heb je toch behoefte aan variatie? Kies dan voor een variant van muesli of graanvlokken zonder suiker of andere toevoegingen. Cruesli en cornflakes vallen af omdat deze producten te veel suiker bevatten.

Graanvlokken worden over het algemeen minder lekker gevonden. Eventueel kun je muesli of graanvlokken zoeter maken door deze te zoeten met bijvoorbeeld stevia. Maak ook eens je eigen muesli door verschillende noten, graanvlokken en gedroogde vruchten te mixen!