Plateau waardoor je niet meer afvalt

Het lichaam is altijd op zoek naar een natuurlijk evenwicht. Het lichaam is er op gericht zijn gewicht te behouden en niet om af te vallen. Het is dan ook niet zo gek dat we tijdens het afvallen vaak op een zogenaamd plateau terecht komen. Het lukt ons dan maar niet om onder een bepaald gewicht te komen, hoe hard we ook ons best doen. Ondanks dat je nog steeds sport en gezond eet gaat er geen grammetje meer af. De weegschaal laat elke keer weer hetzelfde gewicht zien. Hoe zorg je ervoor dat je zo’n plateu doorbreekt? Dat je weer gaat afvallen en je streefgewicht bereikt? Lees deze tips en zorg ervoor dat je weer gaat afvallen!

Onbewust eet je toch te veel
Het kan zijn dat je onbewust toch wat meer bent gaan eten. Doordat je al gewicht bent verloren heb je een lagere ruststofwisseling waardoor je eigenlijk minder moet eten. Aan het begin van een dieet ben je vaak gemotiveerd en houd je je strikt aan je dieet. Dit kan verslappen gedurende de tijd. Houd weer eens goed bij wat je precies eet en drinkt en wees streng voor jezelf, in ieder geval tot je weer afvalt.

Varieer meer
Het lichaam zoekt continue naar een balans. Regelmaat is daarbij erg belangrijk, afvallen is absoluut niet de balans waar een lichaam naar streeft. Integendeel, het lichaam wil op gewicht blijven of zelfs een vetreserve aanleggen voor zwaardere tijden. Door te variëren in de hoeveelheid calorieën die je dagelijks eet zorg je ervoor dat je lichaam niet went aan een bepaald patroon. Zo zorg je ervoor dat je lichaam optimaal verbruikt. Een goed voorbeeld is om bijvoorbeeld de ene dag 2000 calorieën te eten, en de volgende dag 1400. Op deze manier gaat het afvallen gemakkelijker.

Ook kun je variatie aanbrengen in het aantal keren dat je op een dag eet. Eet je normaal 6 keer per dag, probeer je dan eens alleen aan de 3 hoofdmaaltijden te houden. Eet je normaal gesproken alleen de hoofdmaaltijden, probeer dan eens vaker een tussendoortje te nemen.

Wissel verschillende sporten af, zorg voor meer spiermassa
Het lichaam raakt tevens gewend aan een bepaald niveau van activiteiten. Het is veel gemakkelijker om spierweefsel te kweken door verschillende lichaamsgroepen te trainen. Bij langdurige beweging gaat er zelfs spierweefsel verloren. Spieren verbranden meer calorieën dan vet. Iemand met veel spieren moet dan ook meer calorieën eten dan iemand met weinig spiermassa. Doe dus niet alleen aan duursport maar zeker ook aan krachttraining en varieer de spiergroepen die je traint. Wissel elke 6 weken van work-out!

Let op de centimeters
Misschien blijft de weegschaal haken op een bepaald gewicht maar verlies je ongemerkt wel enkele centimeters. Vooral wanneer je meer spieren krijgt en de hoeveelheid vet afneemt kan dit het geval zijn. Spieren wegen immers meer dan vet. Meet dus ook op verschillende plekken van het lichaam de omvang.

Minder tijdelijk met koolhydraten
Het lichaam heeft eiwit, vet en koolhydraten nodig. Door te variëren kan het echter soms zo zijn dat je weer begint met afvallen. Laat dus een weekje de koolhydraten staan en volg een eiwitrijk dieet.

De aanhouder wint
Het is goed om te beseffen dat wie meer calorieën verbruikt dan binnen krijgt op den duur altijd zal afvallen. Misschien blijf je nu even op een bepaald gewicht haken, als je blijft volhouden en ervoor zorgt dat je verbruik hoger is dan je inname zul je hoe dan ook afvallen. Misschien is het verstandig om even een maand niet op de weegschaal te staan maar je wel aan je dieet te volgen. Pas bovenstaande tips toe en het kan bijna niet anders of je zult weer verder gaan met afvallen!