Maagzuur, wat is het en wat kan je ertegen doen?

Maagzuur is een agressief zuur dat zich, zoals de naam al zegt, in de maag bevind. Het zuur zorgt ervoor dat onze voeding op een snelle en effectieve wijze kan worden verteerd. De maag is bestend tegen dit agressieve zuur door de dikke slijmlaag. De slokdarm is afgesloten van de maag met een soort klepje. Deze opent zich alleen wanneer er wordt gegeten of gedronken. Brandend maagzuur is maagzuur dat ondanks deze bescherming toch in de slokdarm terecht is gekomen. Veel mensen hebben dagelijks last van brandend maagzuur. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van brandend maagzuur? En wat kun je ertegen doen?

Brandend maagzuur kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Het zorgt onder meer voor pijn in de slokdarm, een misselijk gevoel en een verminderde behoefte aan eten en drinken. Sommige mensen hebben er slechts tijdelijk last van, er zijn echter ook mensen die vrijwel dagelijks last hebben van maagzuur. Dit belemmert hen in het dagelijks leven. Op den duur kan er zelfs een ontsteking van de slokdarm ontstaan. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van brandend maagzuur.

Heb jij last van brandend maagzuur?
Brandend maagzuur geeft de volgende klachten:
-pijn achter de borst, vlak boven de maag
-pijnlijke keel, brok in de keel
-hoesten
-zure oprispingen, waarbij het zuur zelfs in de mond komt
-slecht gebit door de zure oprispingen
-boeren
-pijn bij het slikken
-hese stem

Oorzaken brandend maagzuur
Oorzaak van brandend maagzuur is een zogenaamde reflux. Bij een reflux werkt de afsluiting tussen de maag en de slokdarm niet voldoende waardoor er zuur uit de maag in de slokdarm terecht komt.

Dat het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm niet goed werkt kan verschillende oorzaken hebben. Het spiertje kan verslappen vanwege ouderdom of roken. Daarnaast kunnen verschillende soorten voeding van invloed zijn op de sluitspier. Ook kan het spiertje verslappen vanwege een verhoogde druk op de maag. Deze druk kan onder meer worden veroorzaakt door een zwangerschap, overgewicht, te strakke kleding, stress of een verstopte darm.

Andere oorzaken zijn een breuk van het middenrif en een maag die voeding langer vasthoudt dan normaal. De spieren in de maag werken dan onvoldoende.

Oplossing brandend maagzuur
In het geval van een middenrifsbreuk en een vertraagde maagwerking is een bezoekje aan de huisarts waarschijnlijk de oplossing voor uw maagzuurproblemen. De breuk kan worden herstelt en er zijn medicijnen die de werking van de spieren in de maag kunnen stimuleren waardoor de voeding sneller door de maag heen kan.

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Verschillende dingen kunnen je brandend maagzuur voorkomen en verhelpen. Drink voldoende water, zorg voor voldoende ontspanning, voorkom overgewicht, rook niet, zit rechtop, vermijd grote maaltijden en vette voeding, draag geen knellende kleding en vermijd voorover bukken. Ga niet liggen na het eten en stop minimaal 3 uur met eten voordat je gaat slapen. Alcohol, pepermunt, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en citrusvruchten zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel kunnen de klachten verergeren.

Medicijnen
Er zijn erg veel medicijnen op de markt die werken tegen brandend maagzuur. Het is echter veel beter om brandend maagzuur te voorkomen met de bovenstaande tips. Werken deze tips niet, dan kun je overgaan op medicijnen. Er zijn verschillende medicijnen te verkrijgen. Er zijn medicijnen medicijnen die de werking van de spieren bevorderen, medicijnen die een beschermende laag in de slokdarm aanleggen, medicijnen die de productie van maagzuur remmen of blokkeren en medicijnen die het maagzuur binden waardoor het maagzuur minder zuur wordt en daardoor minder schadelijk.

Dit zijn echter geen langdurige oplossingen. Vooral medicijnen die het maagzuur binden werken slechts gedurende een korte tijd. Het is beter om de tips tegen brandend maagzuur op te volgen en brandend maagzuur te voorkomen. Er zijn natuurlijk omstandigheden, zoals een zwangerschap, waarbij dit niet mogelijk is.