Afvallen zonder te sporten is zeker mogelijk!

Vaak horen we dat we niet kunnen afvallen zonder te bewegen. Maar is dit eigenlijk wel waar? Is het noodzakelijk om te bewegen wanneer we gewicht willen verliezen? Of kunnen we ook afvallen door alleen maar minder te eten? Het is duidelijk dat de combinatie van beiden de meeste gezondheidsvoordelen heeft maar dat wil niet zeggen dat beweging noodzakelijk is om gewicht te verliezen.

Goed nieuws voor diegenen die willen afvallen maar niet willen bewegen, dit is zeker mogelijk. Zo’n 70 procent van de benodigde calorieën wordt door de organen in het lichaam verbruikt. De overige 30 procent bestaat voor de helft uit de energie die het lichaam nodig heeft voor een goede spijsvertering en voor de andere helft uit lichamelijke inspanningen zoals sporten, dus slechts 15 procent. Hoe actiever je bent, hoe hoger de caloriebehoefte van het lichaam zal zijn. Door fors meer te eten zal je hoe dan ook vetweefsel gaan opslaan. Als je meer verbruikt ontstaan er tekorten en zal het vet- en spierweefsel worden aangesproken.

Het is duidelijk dat de meeste calorieën worden gebruikt voor de noodzakelijke processen om te leven. Je kunt dus prima afvallen zonder actief te sporten mits je de hoeveelheid calorieën die je consumeert daarop aanpast. Dat neemt echter niet weg dat het afvallen makkelijker gaat wanneer er wel wordt bewogen.

Bewegen om af te vallen
Bewegen om af te vallen heeft verschillende positieve effecten. Ten eerste verbruik je tijdens de activiteit veel calorieën. Het lichaam verbruikt na het sporten nog urenlang meer calorieën. Daarnaast is de beweging bij veel mensen ook een motivatie om gezond te eten. Dit kan echter ook averechts werken, door te denken dat je, na het sporten, wel wat lekkers verdient hebt. Tot slot zorgt beweging voor meer spiermassa. En doordat spiermassa meer calorieën verbruikt dan vetmassa, verbruikt het lichaam automatisch meer calorieën.

Stel dat je dagelijks een halfuur gaat wandelen, een minimale inspanning, waarmee je per keer 150 calorieën verbruikt. Dan verbruik je in een heel jaar rond de 55.000 calorieën extra. Dat is bijna 8 kilo per jaar! Door dagelijks een halfuur te wandelen, zonder je voedingspatroon verder aan te passen, verlies je dus al 8 kilo per jaar. Stel je voor hoeveel je verliest door dagelijks een uur te joggen!

Bewegen is gezond!
Naast het feit dat bewegen wel degelijk bijdraagt aan gewichtsverlies, maar zeker niet noodzakelijk is, heeft bewegen nog vele andere gezondheidsvoordelen. Zo hebben sporters een betere mentale gezondheid en een betere lichamelijke gezondheid. Sporters zijn minder vaak ziek, mede door een beter immuunsysteem, en hebben een lager risico op ziektes zoals hart- en vaatziekten en kanker.