Wel of niet biologisch?

De laatste jaren zijn mensen steeds bewuster gaan leven. In de supermarkt wordt de vraag naar biologische producten steeds groter, ondanks het feit dat deze vaak duurder zijn. Er zijn verschillende redenen om voor biologische voeding te kiezen. Het welzijn van dieren, het milieu of voor de betere smaak en omdat het gezonder is. Maar is biologische voeding eigenlijk wel gezonder voor de mens?

Dierlijke voeding
Dat dierlijke biologische voeding zoals vlees en eieren beter zijn voor het dierenwelzijn, dat staat vast. Door de strikte regelgeving omtrent het biologische keurmerk hebben de dieren een beter leven. Ook bevat biologische dierlijke voeding in de regel minder antibiotica, minder hormonen en minder bestrijdingsmiddelen. Dit maakt de biologische voeding gezonder voor de mens.

Een belangrijk argument van mensen met een biologische levenswijze is dat de mens vroeger ook geen gifstoffen gebruikte bij het bereiden van de voeding. Fruit en groente teelde men zelf en ook vlees en eieren kwamen uit ‘eigen tuin’. Gifstoffen zoals nitraat zijn een belangrijke oorzaak van het ontstaan van kanker. Door te kiezen voor biologisch zorg je er dus voor dat je niet te veel nitraat binnen krijgt. Zeker in de huidige maatschappij, waarbij het lichaam al genoeg te verduren heeft, is het verstandig het aantal gifstoffen dat je via de voeding krijgt zo beperkt mogelijk te houden.

Maar hoe zit het met groente en fruit? Er zijn maar weinig onderzoeken verricht naar de invloed die biologische voeding heeft op de gezondheid van mensen.

Groente en fruit
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat biologische groenten en fruit niet meer vitamines en mineralen bevatten dan de niet biologische varianten. Uit verschillende andere onderzoeken is gebleken dat biologische groenten en fruit wel degelijk meer voedingsstoffen bevatten. Deze tegenstrijdige onderzoeken maken het moeilijk om overtuigend voor biologische voeding te kiezen. Toch zijn er nog andere redenen, naast de gezonde voedingsstoffen, om voor biologisch te kiezen.

Het is een feit dat op biologische groenten en fruit minder bestrijdingmiddelen worden aangetroffen. Deze gifstoffen komen de gezondheid nooit ten goede, dus het is goed om hier zo min mogelijk van binnen te krijgen. Een keerpunt van het gebrek aan deze bestrijdingmiddelen is dat er meer natuurlijke schimmels in de voeding zit. Daarnaast bevatten biologische groenten en fruit minder water en dus meer droge stof waardoor ze meer vezels bevatten. Dit verklaart ook waarom veel mensen de smaak van biologische producten vaak beter vinden. De hogere prijs van de biologische voeding weegt hier tegen op. Ten slotte krijg je voor wat meer geld ook meer droge stof en een betere smaak.

Conclusie
Biologische voeding is beslist beter voor het dierenwelzijn. Of het ook voor de mens gezonder is, is echter nog maar de vraag. 1 ding is zeker, groenten en fruit bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Of het nu wel of niet biologisch is, het is voor de gezondheid zeker aan te raden om ruim voldoende groenten en fruit te eten.