South Beach dieet, onderscheid tussen slechte en goede koolhydraten en vetten

Is het South Beach dieet het zoveelste koolhydraatarme dieet? De zoveelste hype? Of werkt het echt? Zijn er verschillen met andere koolhydraatarme diëten? Het dieet is samengesteld door een cardioloog en bestaat uit 3 fases. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten en goede en slechte vetten.

Fase 1
De eerste fase is de strengste fase en neemt minimaal 2 weken in beslag. Een gewichtsverlies van 3,5 tot 6 kilo is normaal. De voeding bestaat de eerste 2 weken uit de meeste soorten groente(sappen), vis, schaaldieren, mager vlees, kip, gevogelte, eieren en tofu. Daarnaast is 125 ml magere melk, yoghurt of karnemelk toegestaan en mogen noten met mate worden gegeten. Zo’n 15 stuks per dag. 20+ en 30+ kaas, cottage cheese en ricotta zijn ook toegestaan in deze eerste fase. Als olie zijn olijfolie, zonnebloemolie, arachide-olie en koolzaadolie toegestaan.

Fruit, vruchtensap, fastfood, witmeelprodcuten, brood, rijst, pasta, aardappelen, maïs, bietjes, worteltjes, vet vlees en halfvolle of volvette zuivel zijn niet toegestaan.

Fase 2
De eerste fase mag verlengd worden wanneer je snel gewicht wilt verliezen. De tweede fase duurt totdat men het streefgewicht heeft bereikt. Gemiddeld verlies je in de tweede fase tot 1 kilo per week. In deze fase mag je langzaam de goede koolhydraten aan je voeding toevoegen. Dit zijn de koolhydraten met een lage glycemische index zoals fruit en volkoren producten. Je moet zelf de balans zien te vinden. Wanneer je merkt dat je geen gewicht verliest, dan moet je minder koolhydraten nuttigen. Val je te snel af, dan mag je wat meer koolhydraten aan je dagmenu toevoegen.

Fase 3
Fase 3 wordt pas gevolgd wanneer het streefgewicht al is bereikt. Er zijn in principe geen verboden voedingsmiddelen maar het is wel de bedoeling dat de voeding voornamelijk bestaat uit goede vetten en eiwitten. Koolhydraten worden beperkt gegeten omdat men anders weer een hongergevoel en gewichtstoename zal ervaren. Voeding met een lage glycemische index moet een leefstijl worden.

Wanneer je merkt dat je wat aankomt of een tijd te veel slechte koolhydraten of vetten hebt gegeten kun je fase 1 weer volgen gedurende 2 weken.

Verschil met Atkins
Hoewel het South Beach dieet en het Atkins dieet sterk op elkaar lijken is er een belangrijk verschil. Bij het Atkins dieet zijn alle soorten vet toegestaan terwijl het Soutch Beach onderscheid dieet maakt tussen de verschillende soorten vetten. Alleen onverzadigde vetten zijn toegestaan. Dit zorgt voor een minder groot risico op hart- en vaatziekten en is dus wellicht iets gezonder dan het Atkins dieet.