Hoeveel gram eiwit heb ik nodig?

De hoeveelheid eiwitten die men nodig heeft is zeer verschillend. Het is vanzelfsprekend dat iemand die aan wil komen en tot doel heeft om spiermassa te kweken een hogere eiwitbehoefte heeft dan iemand die niet intensief sport. Daarnaast hebben vele andere factoren invloed op de hoeveelheid eiwit die het lichaam nodig heeft. Wat zijn de gevolgen van het consumeren van te veel of te weinig eiwitten? En welke personen hebben een hogere eiwitbehoefte? Lees het in dit artikel!

Hoeveel gram eiwit per dag?
De gemiddelde eiwitbehoefte van zowel vrouwen als mannen is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Een persoon van 70 kilo doet er dus goed aan om minimaal 56 gram eiwit per dag te eten.

Personen met een hogere eiwitbehoefte
Er zijn groepen personen die een hogere eiwitbehoefte hebben. Een baby van 0 t/m 2 maanden heeft een behoefte van 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Een baby van 3 t/m 5 maanden heeft een behoefte van 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en een baby van 6 t/m 11 maanden heeft een behoefte van 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Kinderen van 1 t/m 13 jaar hebben een iets verhoogde behoefte van 0,9 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag. Daarnaast hebben ook zwangere vrouwen een iets hogere behoefte van 0,9 gram. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een eiwitbehoefte van 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Leefstijl met een hogere behoefte
Ook de leefstijl kan ervoor zorgen dat je een hogere eiwitbehoefte hebt. Doordat plantaardig eiwit minder voor het lichaam bruikbare aminozuren bevat is het belangrijk dat mensen met een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon meer eiwitten consumeren. Zij moeten per dag tot wel 25% meer eiwitten eten dan andere personen. Dat komt neer op 1 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Bij ernstige aandoeningen zoals brandwonden is de eiwitbehoefte van het lichaam flink verhoogd. Na operaties e.d. is het dus verstandig om voldoende eiwitten te eten.

Ook sporters hebben een hogere eiwitbehoefte. Hun lichaam heeft soïso een hogere caloriebehoefte. Doordat zij meer calorieën eten zullen sporters vaak ook automatisch meer eiwitten binnen krijgen. Duursporters hebben ongeveer 1,3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Krachtsporters hebben zelfs 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

Te weinig eiwit
Een tekort aan eiwitten zal er toe leiden dat er spierweefsel verloren gaat. Tijdens de groei is een eiwittekort oorzaak van ernstige ziektes.

Te veel eiwit
Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat te veel eiwit schadelijk is voor de mens.