Steeds vaker horen we dat we minimaal 6 keer per dag moeten eten. Waar vroeger de algemene norm was om 3 hoofdmaaltijden per dag te eten wordt nu vooral aangeraden om elke 2/3 uur te eten en het ontbijt, lunch en diner wat te verkleinen. Maar wat is de theorie achter het eten van 6 maaltijden per dag? Draagt vaak eten bij aan het verliezen van gewicht?
Velen beweren dat 6 keer per dag eten goed is voor de stofwisseling en zo bijdraagt aan het afvallen. Door regelmatig te eten blijft je bloedsuikerniveau stabiel.
Door te veel tussendoortjes te eten zul je vanzelfsprekend geen gewicht verliezen. Onderzoeken tonen aan dat we steeds vaker eten in steeds kleinere hoeveelheden. We eten veel vaker gedurende de dag en krijgen daardoor ook meer calorieën binnen. Het gevolg is dat obesitas steeds vaker voor komt in Nederland.
In de basis is het afvallen voor iedereen hetzelfde. Wanneer je minder calorieën eet dat je lichaam verbruikt zul je vanzelf afvallen. Wanneer je meer calorieën eet dan je verbruikt zal je lichaam de niet gebruikte calorieën omzetten in vet. Of je deze calorieën nu in 3 of 6 maaltijden binnen krijgt maakt eigenlijk niet uit. Ook dat je door te eten na 8 uur in de avond aan zou komen is een fabeltje. Wat wel belangrijk is, is dat je je goed voelt bij hoeveel en wanneer je eet. Merk je dat je ongezonde tussendoortjes gaat snaaien wanneer je alleen 3 hoofdmaaltijden per dag eet? Dan is het voor jou waarschijnlijk beter om meer eetmomenten te hebben op een dag! Het is ideaal wanneer je de honger telkens net voor bent zodat je niet grijpt naar een ongezonde en snelle hap. Het is uiteraard mede afhankelijk van de grootte van de porties hoe lang het duurt voordat je weer een hongergevoel hebt.
Als je dus zorgt dat je niet meer calorieën eet dan je verbruikt zul je niet aankomen. Als je minder calorieën eet dan je verbruikt zul je zelfs afvallen. Over hoeveel maaltijden je deze calorieën uitspreid is in principe niet van belang.