Zijn eierkoeken gezond?

In 2006 steeg de verkoop van eierkoeken in Nederland met maar liefst 1000%, dit was te danken aan Sonja Bakker die de eierkoek als gezond tussendoortje in haar dieet opnam. Maar wat zit er eigenlijk in een eierkoek? Is het een gezond tussendoortje? Kan je een eierkoek in plaats van een boterham eten? Past een eierkoek in een verantwoord dieet?

Eierkoeken zijn rond en worden gemaakt van melk, eieren, bloem, bakpoeder, boter en suiker. Eierkoeken zijn verkrijgbaar in verschillende groottes variërend van een diameter tussen de 10 en 20 centimeter. De luchtige koek wordt als tussendoortje of als vervanger van brood gegeten. Ook wordt eierkoek wel gebruikt als dessert. Vooral in combinatie met slagroom, ijs, aardbeien of jam wordt de eierkoek veel gegeten, maar ook droog wordt de koek veel gegeten!

Voedingswaarde
100 gram eierkoek bevat 325 calorieën. 3,5 gram vet, 65 gram koolhydraten (waarvan 28 gram suikers), 7,5 gram eiwit en 1 gram vezels. Een gemiddelde eierkoek weegt 50 gram en bevat 163 calorieën.

Is een eierkoek verantwoord?
Een oliebol uit de frituurpan is gezonder dan een eierkoek. De oliebol bevat namelijk geen verzadigde vetzuren en transvetten en minder calorieën. Daarnaast bevat de oliebol meer voedingsvezels waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. De grote hoeveelheid suiker in een eierkoek zorgt ervoor dat er grote schommelingen zijn in je bloedsuikerniveau waardoor je snel weer honger hebt. Tijdens het afvallen is het dus zeker niet verstandig om een eierkoek te eten.

Als vervanging van brood is de eierkoek zeker niet aan te raden. Er zitten te veel suikers, vetten en bijna geen voedingsvezels in. Een eierkoek is natuurlijk wel een makkelijk tussendoortje. Zo nu en dan kan dat natuurlijk ook geen kwaad maar er zijn genoeg gezonde alternatieven. Alle soorten fruit, maar ook roggebrood of een handje noten zijn prima tussendoortjes om de honger te stillen.