Nadelen van een koolhydraat arm dieet

Veel mensen volgen een koolhydraat arm dieet. De ene wat strenger dan de andere. Voorbeelden zijn Atkins, Dr. Frank en South Beach. Allen erg populaire diëten. Maar is het eigenlijk wel gezond om koolhydraten volledig te mijden? Welke nadelen zitten er aan een koolhydraat beperkend dieet?

Rijk aan vet
Diëten die arm zijn aan koolhydraten schrijven vaak vette voeding voor. Zo mag je in veel koolhydraatarme diëten onbeperkt kaas eten. Te veel vet kan leiden tot schade aan de lever. Een groter probleem is echter dat ook veel voeding rijk aan verzadigde vetten wordt gegeten. Deze vetten zijn erg schadelijk voor de gezondheid.

Rijk aan eiwit
Vaak is een koolhydraat arm dieet erg rijk aan eiwitten. Eiwitten zijn in principe heel gezond en ook erg goed tijdens een dieet maar een te veel aan eiwitten kan zorgen voor overbelasting van de nieren. Mensen met een hoge bloeddruk of diabetes kunnen daarom beter maar wel koolhydraten consumeren. Langdurige overbelasting van de nieren, bijvoorbeeld door het lang volgen van een te eiwitrijk dieet, is gevaarlijk voor iedereen.

Te weinig voedingsstoffen
Een strikt dieet met weinig of geen koolhydraten kan een tekort aan voedingsstoffen van het lichaam opleveren. Groente en fruit bevatten ook koolhydraten waardoor je al snel veel vitamines en mineralen mist. Vooral een tekort aan vitamine C, calcium, bètacaroteen, vitamine B1 en B2, foliumzuur en voedingsvezels komt vaak voor bij mensen die geen koolhydraten nuttigen.

Slechte stoelgang
Een koolhydraat arm dieet kan een slechte stoelgang tot gevolg hebben. Veel producten die rijk zijn aan koolhydraten bevatten namelijk ook veel vezels, deze zijn uitermate belangrijk voor een goede stoelgang. Denk bijvoorbeeld aan brood en pasta. Bij een strikt dieet zonder koolhydraten mag ook geen groente en fruit gegeten worden, beide grote leveranciers van vezels.

Jojo-effect
Verschillende onderzoeken hebben reeds aangetoond dat het volgen van een dieet zonder of met weinig koolhydraten veel gewichtsschommelingen veroorzaken. Dit is logisch als je bedenkt dat je na het volgen van zo’n dieet weer over gaat op het eten van koolhydraten.

Moeilijk vol te houden
Een ander nadeel van een dieet met weinig koolhydraten is dat het erg lastig is om vol te houden. Vooral wanneer jij de enige in je omgeving bent die een dieet volgt. In Nederland wordt zowel voor het ontbijt als de lunch al vaak brood gegeten. Ook de avondmaaltijd bevat bij de meeste mensen standaard aardappelen, rijst of pasta. Natuurlijk zijn er genoeg maaltijden te bedenken zonder koolhydraten, maar het is wel moeilijk. Zeker in combinatie met werk of een gezin.