Gezond broodbeleg om mee af te vallen!

Boterham met pindakaasEen snee volkorenbrood weegt ongeveer 35 gram en bevat gemiddeld 75 calorieën. Per dag zou je 26 a 27 boterhammen moeten eten om aan de gemiddelde hoeveelheid benodigde calorieën te komen. Brood is dus niet iets waar je snel dik van wordt! Toch gaan brood en afvallen vaak niet goed samen, en dat komt met name door wat op het brood wordt gesmeerd. Tegenwoordig is er in elke supermarkt een gigantisch assortiment aan broodbeleg. Helaas vaak suikerrijk en ongezond. Maar welk beleg is wel gezond? Welk beleg bevat weinig calorieën en met welk beleg zul je gaan afvallen?

Jam en appelstroop met toegevoegde suikers
Jam en appelstroop lijken misschien gezond omdat ze weinig calorieën bevatten, maar de waarheid steekt toch iets anders in elkaar. Vaak zijn er gigantische hoeveelheden suiker toegevoegd aan deze producten. Per 100 gram bevat een gemiddelde jam bijna 12 suikerklontjes. Dat houdt in dat je, afhankelijk van hoe dik je de boterham belegd, per 3 tot 5 boterhammen met jam al 12 suikerklontjes binnen krijgt. Wanneer je hier bij stil staat is het duidelijk dat jam en appelstroop helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken.

Erg calorierijk
Notenpasta’s en pindakaas zijn erg gezond. Ze bevatten veel onverzadigd vet en eiwit waardoor het bloedsuikerniveau stabiel blijft. Het probleem met deze pasta’s is echter dat ze erg calorierijk zijn. Een boterham besmeer je al snel met 30 gram pasta, wanneer je houdt van een ruim belegde boterham gebruik je al snel 50 gram pasta. De pasta’s bevatten per 100 gram meer dan 600 calorieën. Dat betekent dat je per boterham gemakkelijk 300 a 400 calorieën binnen krijgt. De hoeveelheid brood besmeerd met pasta die je per dag kan eten om aan de gemiddelde hoeveelheid calorieën te komen is afgenomen tot nog geen 6 boterhammen.

Wel is het zo dat door de vele eiwitten en vezels in notenpasta’s en pindakaas je sneller een vol gevoel hebt en er waarschijnlijk minder van zult eten. Toch is het tijdens afvallen verstandiger om een minder calorierijk beleg te kiezen. Wanneer je op gewicht wilt blijven is het natuurlijk wel een gezonde keuze. Natuurlijk kan zo nu en dan een boterham met pasta ook tijdens het afvallen geen kwaad, als het maar niet elke dag een boterham is. Wanneer je elke dag een boterham met pindakaas te veel eet, betekent dat op jaarbasis meer dan 18 kilo vet!

Kaas
Ook kaas bevat veel onverzadigd vet en bovendien erg veel zout. In principe niets mis mee, maar een te veel aan onverzadigd vet is niet gezond! Kaas bevat wel veel belangrijke voedingsstoffen als calcium, eiwit en vitamines. Verder zijn er verschillende soorten kaas op de markt gebracht met een verminderde hoeveelheid zout en/of vet. Daarnaast is de hoeveelheid calorieën gemiddeld. Een plak kaas weegt meestal tussen de 20 en de 30 gram en bevat tussen de 70 en 120 calorieën. Er is dus niets mis met een boterham met kaas.

Ook variaties op kaas zoals smeerkaas, kruidenkaas of geitenkaas zijn lekker en gezond! Gesmolten kaas is overigens een stuk minder gezond voor je. Dit is erg moeilijk verteerbaar voor de maag en kan dus beter vermeden worden. Let wel op: soms is kaas niet geschikt voor vegetariërs!

Hagelslag en chocoladepasta
Zoet beleg zoals hagelslag, vlokken, chocopasta, speculoos of speculaas zijn niet alleen erg calorierijk, ze bevatten ook geen eiwit, vezels of andere nuttige voedingsstoffen waardoor ze eigenlijk helemaal geen goede eigenschappen voor de gezondheid hebben. Dit soort suiker- en calorierijk beleg kan je maar beter laten staan. Niet alleen als je wilt afvallen, maar ook als je aan je gezondheid wilt denken.

Vleeswaren op brood
Aan vleeswaren zijn erg veel e-nummers en vaak ook veel zout toegevoegd. Ook bevat vlees erg veel verzadigde vetten, deze zijn in tegenstelling tot onverzadigde vetten, erg schadelijk voor de gezondheid. De hoeveelheid calorieën in vleeswaren variëren van 100 tot 400 per 100 gram, met de juiste keuze zal de hoeveelheid aantal calorieën dus geen probleem zijn. Wat echter wel een probleem vormt zijn de grote hoeveelheid e-nummers, verzadigde vetten en zout.

Gezonde opties
Wat moeten we dan wel op ons brood smeren? Er zijn gelukkig nog vele gezonde opties voor op brood verkrijgbaar. Ook in de grotere supermarkt zijn jam en appelstroop zonder toegevoegde suikers te verkrijgen, meestal staan deze niet bij het gewone beleg maar in een apart schap bij de natuurvoedingsproducten. Voordeel is dat zowel jam als de verschillende fruitstropen weinig calorieën bevatten. Ideaal dus voor tijdens een dieet.

Daarnaast zijn kaas en notenpasta of pindakaas op zijn tijd ook erg gezond. Notenpasta’s kunnen zelfs goed bijdragen aan het afvallen mits je je wel aan een maximum hoeveelheid calorieën per dag houdt. Ook is er bijvoorbeeld hagelslag te koop zonder suikers maar met de zoetstof maltitol.

Een altijd gezond alternatief is natuurlijk puur fruit. Vooral aardbeien, banaan en avocado lenen zich uitstekend als beleg op brood. Maar eigenlijk kun je je eigen jam maken van alle soorten fruit.

Honing
Honing heeft een lage glycemische index. Dat betekent dat de honing geen grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel teweeg brengt en in principe dus gezond is. Wel bevat honing erg veel natuurlijke suikers. Dit is geen probleem wanneer je in je voedingspatroon niet te veel suiker binnen krijgt maar veel mensen krijgen al te veel suiker binnen door het eten van junkfood, dan is honing dus geen goede optie. Let er bij het kopen van honing op dat je pure honing koopt zonder toevoegingen!