Gezondheidsvoordelen van appels

An apple a day keeps the doctor away is een bekend spreekwoord. De appel is een heerlijk zoet tussendoortje die gemakkelijk overal mee naar toe kan worden genomen. Appels zijn er bovendien in alle soorten en maten. Van zoet tot zuur en van rood tot groen. Maar is een appel wel echt zo gezond als we denken? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appels? Kunnen appels helpen bij het afvallen?

Gezondheidsvoordelen
Appels verlagen het slechte cholesterol van het bloed waardoor hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen. Daarnaast bevat een appel veel vezels en bestaat de vrucht voor meer dan 85% uit vocht. 1 appel bevat ongeveer 10% van de aanbevolen hoeveelheid vezels. Dit helpt bij het behouden van een vol gevoel en bij het volhouden van een dieet. Bovendien is dit goed voor de stoelgang.

Ook hebben appels een positief effect op het immuunsysteem en bevatten ze veel vitamines en antioxidanten. Ze verminderen het risico op verschillende soorten kanker en diabetes maar ook dragen ze bij aan een goede conditie van het brein en het voorkomen van Alzheimer. De stof pectine zit ook in appels. Deze stof zuivert het lichaam van giftige metalen zoals lood.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het eten van appels helpt tegen ademhalingsproblemen. Het eten van 5 appels per week zorgt voor een betere werking van de longen. Dit komt door een antioxidant die zich in de schil van de appel bevindt, quercetine. Een zwangere vrouw die veel appels eet verkleint de kans op astma bij haar ongeboren kind.

Geschild of ongeschild?
Appels kunnen het beste ongeschild worden gegeten. Juist de schil bevat veel vezels, vitaminen en antioxidanten.

Appeldieet
Er bestaat een dieet dat gebaseerd is op het eten van appels. Er is slechts 1 regel, het eten van een appel voor elke maaltijd: het appeldieet.