Het simpele en effectieve appeldieet!

Het appeldieet is misschien wel het meest simpele dieet dat er bestaat. Er is slechts 1 regel, eet voor elke maaltijd een appel. De overige eetgewoontes hoeven niet te worden aangepast. Tammi Flynn is het brein achter dit dieet. Werkt het appeldieet? En wat zijn de nadelen en voordelen van het appeldieet?

Theorie
De theorie achter het dieet is dat men door het eten van een appel voor de maaltijd minder eet bij de maaltijd zelf. Door het hoge gehalte aan vezels in een appel is ontstaat snel een verzadigd gevoel. Appels bevatten niet alleen veel vezels maar ook veel antioxidanten, vitamines en mineralen.

Werkt het?
Onderzoek onder 346 mensen wijst uit dat het appeldieet werkt. Gedurende 12 weken aten 346 mensen voor elke maaltijd een appel. De overige eetgewoonten hoefden niet te worden aangepast. Na 12 weken bleek dat men gemiddeld maar liefst 7,8 kilo was verloren! In totaal waren de deelnemers 2700 kilo verloren in een termijn van slechts 12 weken. Dat is ongeveer 0,65 kilo per week aan gewichtsverlies. We kunnen dus concluderen dat het dieet werkt!

Uiteraard is het niet de bedoeling om verder veel ongezonde voeding te eten. Al eet je nog voor elke maaltijd een appel, wanneer de daaropvolgende maaltijd bestaat uit gefrituurde voeding met veel vetten word je natuurlijk nooit slank, al zul je hoogstwaarschijnlijk wel een aantal kilo’s verliezen doordat je sneller verzadigd bent.

Nadeel
Een nadeel van dit dieet is dat het eten van appels op termijn negatieve effecten kan hebben op het gebit. De verschillende zuren in appels tasten het gebit aan waardoor snel gaatjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan het natuurlijk zo zijn dat het eten van zoveel appels gaat vervelen.

Daarnaast bevat een appel fruitsuikers. Net als geraffineerde witte suiker is een overdosis hieraan niet gezond. Het moet dan ook vermeden worden om naast de appels nog andere soorten fruit te eten.