10 kilo in 1 maand afvallen, kan dat?

10 kilo afvallen in 1 of 2 weken is onmogelijk. In 3 weken 10 kilo afvallen is mogelijk en 10 kilo afvallen in 1 maand is zeker mogelijk, maar dit vereist veel doorzettingsvermogen en wilskracht. Verwacht vooral niet dat de kilo’s er op lange termijn af blijven, tenzij je je leven drastisch om gooit en gezonder blijft leven! Daarnaast is het nu eenmaal een feit dat het de meeste mensen niet lukt om in korte tijd zoveel af te vallen. Hoe is het mogelijk om 10 kilo in 1 maand af te vallen?

Natuurlijk is het afhankelijk van jouw gewicht of het haalbaar is om 10 kilo in 1 maand af te vallen. Iemand met veel lichaamsvet zal nu eenmaal veel makkelijker 10 kilo verliezen dan iemand die al redelijk slank is. Vereisten zijn in ieder geval veel discipline en wilskracht om veel te sporten en een crash dieet vol te houden. En dan nog is er geen enkele garantie dat het lukt. Je zal niet de eerste zijn als het wel lukt, maar ook zeker niet de eerste wanneer het niet lukt.

De feiten
10 kilo staat gelijk aan 70.000 tot 80.000 calorieën. Dat is ongeveer 2333 calorieën per dag die men minder moet eten of moet verbranden door te sporten. Het goede nieuws (of eigenlijk slechte nieuws voor de gezondheid) is dat je bij dit dieet niet alleen vet verliest maar ook spierweefsel en vocht. Dat betekent dat je dus niet strikt 2333 calorieën moet minderen maar met minder calorieën ook al 10 kilo kunt afvallen. Wanneer je 1000 calorieën onder je normale energieverbruik eet, en daarnaast nog 1000 calorieën verbrandt door te sporten moet het in principe lukken om die 10 kilo per maand te verliezen.

Maar vergis je niet, 1000 calorieën minder eten dan je stofwisseling is erg zwaar en wanneer je daarbij ook nog eens intensief gaat sporten is dit ontzettend moeilijk vol te houden.

Voeding
Eet niets waarin e-nummers of suiker zitten. Laat alle voorverpakte voeding staan en vergeet koolhydraatrijke voeding. Wanneer je 10 kilo in korte tijd wilt afvallen bestaat de voeding voornamelijk uit groente en fruit en voeding met weinig calorieën. Het is wel belangrijk om de stofwisseling op gang te houden door om de paar uur iets kleins te eten. Ga dus je ruststofwisseling verhogen.

Daarnaast is het dus belangrijk om minder calorieën te eten dan je werkelijk nodig hebt. 1000 calorieën minder eten dan het normale energieverbruik van je lichaam is een goede richtlijn.

Beweging
Om 10 kilo in 1 maand af te vallen is het belangrijk om veel te sporten. Met alleen een crash dieet kom je er niet. Het goede nieuws is dat je lichaam meer calorieën verbruikt wanneer het gespierder is. Door te sporten verbrand je dus in rust al meer calorieën. Vooral wanneer je begint met sporten kan dit zorgen voor veel gewichtsverlies. Wel zijn spieren zwaarder dan vet.

Intensieve sporten, waarbij de hartslag minimaal 80% van de maximale hartslag (220 – je leeftijd in jaren) is, zorgen er bovendien voor dat het lichaam tot nog 24 uur na de beweging meer calorieën verbrand. Joggen, touwtje springen en spinning zijn voorbeelden van deze intensieve sporten.

Wanneer je in 1 maand zoveel gewicht wilt verliezen moet je dagelijks trainen, het liefste 2 keer per dag. Krachttraining en cardio kunnen het beste met elkaar worden afgewisseld. Hardlopen is een uitermate goede sport in dit geval. Door 1 uur per dag hard te lopen verbrand het lichaam gedurende de 24 uur daarna en tijdens het hardlopen zelf ongeveer 1000 calorieën. Zoek een sport die jij leuk vindt en kan volhouden.

Dagelijks 1 uur extra hardlopen en 1000 calorieën minder consumeren dan de dagelijkse energiebehoefte zou dus in therorie al voldoende moeten zijn voor een gewichtsverlies van 10 kilo in 1 maand.

Risico’s
Dit is een erg zwaar dieet dat wij aan niemand aanraden. Door het weinige eten en vele sporten is er een groot risico op terkorten. Duizeligheid, lusteloosheid en moeheid zijn veelgehoorde klachten tijdens een streng dieet.

Het beste om geleidelijk af te vallen, zo’n 400 calorieën minder eten dan de energiebehoefte van het lichaam. Dan is de kans ook veel groter dat de kilo’s er permanent af blijven en het zogenaamde jojo-effect niet optreedt.