Is kiwi gezond?

De kiwi is een vrucht die oorspronkelijk uit China komt. Er bestaan gele en groene kiwi’s. De gele variant is wat minder bekend en minder behaard. Er zijn ook kiwi’s zonder beharing te koop, deze kunnen met schil worden gegeten. De meesten mensen weten dat kiwi’s veel vitamine C bevatten, maar welke andere voordelen heeft de kiwi nog meer voor de gezondheid? De kiwi stond niet voor niets boven aan de lijst met gezonde voeding die is samengesteld door de universiteit Yale.

Voedingswaarde kiwi
De kiwi bestaat voor bijna 87 procent uit water en bevat per 100 gram slechts 48 calorieën. Relatief gezien bevat kiwi veel eiwit en vezels. Ze dragen dan ook bij aan een voller gevoel en een goede stoelgang. De glycemische index van de kiwi is 52. 1 kiwi weegt ongeveer 60-80 gram. Een portie bestaat uit 2 kiwi’s. De kiwi bevat weinig calorieën en is een gezond tussendoortje!

Kiwi’s zitten vol met goede stoffen. 1 kiwi bevat maar liefst 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast is de kiwi ook rijk aan vitamine A en vitamine E en vele andere gezonde stoffen zoals foliumzuur, kalium en magnesium. Kiwi beschermd tegen verschillende vormen van kanker en zorgt voor een gezond cholesterolniveau waardoor hart- en vaatziekten worden voorkomen.

Ook bevat de vrucht verschillende hormonen met een positief effect. Zo helpt het hormoon inositol bij depressieve klachten en heeft serotonine een kalmerend effect op het brein.

Stoelgang
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kiwi’s een positief effect op de stoelgang hebben. Het eten van een dagelijkse kiwi zorgt voor meer en zachtere ontlasting. Ideaal dus voor mensen met stoelgangproblemen. Uit één van de onderzoeken kwam naar voren dat bij het eten van 3 kiwi’s per dag de frequentie van ontlasting toenam met 2,2 keer per week gedurende de eerste twee weken tot 5,8 keer per week na drie weken kiwi’s eten.

Rijpe kiwi’s geven een zoetzure geur af en zijn zachter. Onrijpe kiwi’s zijn vaak erg hard. Het is daarom beter om een rijpe kiwi te eten. Onrijpe kiwi’s zijn slechter verteerbaar. De kiwi’s zijn het hele jaar door te koop en kunnen gemakkelijk 2 weken lang bewaard worden wanneer je onrijpe kiwi’s in de winkel koopt. Wanneer je de kiwi’s sneller wilt laten rijpen, dan kun je ze naast een rijpe banaan leggen. De kiwi’s rijpen dan veel sneller. Een overrijpe kiwi is overigens niet lekker, dus eet ze op tijd op!