Wat kan je doen aan een bierbuik?

Het buikje sluipt er geleidelijk in. Opeens kijk je in de spiegel en ontdek je bij jezelf een buikje. Maar hoe zorg je ervoor dat deze welbekende bierbuik weer weg gaat? Door te sporten? Zorgen bepaalde oefeningen voor een platte buik? Door minder te eten? Bepaalde voeding te laten staan? Wat is de oorzaak van een bierbuik? En nog belangrijker, hoe voorkom je de vorming van een bierbuik?

Krijg je een bierbuik van bier?
De oorzaak van een bierbuik is niet, zoals veel mensen denken, dat er te veel bier wordt gedronken. Wel kan bier drinken bijdragen aan de bierbuik. Een overschot aan calorieën kan door het lichaam opgeslagen worden als vet rond de middel. Zo ontstaat ook de bierbuik. In bier zitten veel calorieën en je drinkt er al snel te veel van. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het mannen die bier drinken 17 procent meer kans hebben op overgewicht. En overgewicht gaat vaak gepaard met het buikje.

Oorzaken van een bierbuik?
De bierbuik is grotendeels het gevolg van erfelijke aanleg. Bij mannen wordt het overtollige vet vooral opgeslagen rond de middel. Het gevolg is een bierbuik terwijl de rest van het lichaam slank is. Zoals gezegd heeft de ene man meer aanleg voor de bierbuik dan de andere man. Een goede graadmeter is je vader. Heeft je vader een grote bierbuik, dan is het waarschijnlijker dat jij in de toekomst ook een bierbuik zult ontwikkelen. Bij vrouwen wordt het overtollige vet door het lichaam opgeslagen op benen en billen. Dit verklaart waarom voornamelijk mannen last hebben van een bierbuik en het bij vrouwen veel minder vaak voor komt.

Toch kan je zelf veel doen aan een bierbuik. Naast de erfelijke aanleg zijn de eetgewoonten een belangrijk vereiste bij het vormen van een bierbuik. Alleen het overtollige vet wordt immers opgeslagen door het lichaam! Wanneer er geen overtollig vet is, kan er ook niets worden opgeslagen. Ook niet op de bierbuik!

Helpt sporten tegen een bierbuik?
Er zijn helaas geen oefeningen die je kunt doen die ervoor zorgen dat je bierbuik verdwijnt. Plaatselijk afvallen is namelijk niet mogelijk. Wel draagt sporten uiteraard bij aan het verdwijnen van de bierbuik. Door calorieën te verbruiken kunnen deze niet worden opgeslagen als vet. Zodoende kan zich ook geen buikje vormen.

Hoe werk je je bierbuik weg?
Heel simpel, maar door meer te bewegen en minder te eten zal dat bierbuikje vanzelf afnemen. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan binnen krijgt dan zal het lichaam de vetreserve aanspreken. Die vetreserve zit rond de middel wanneer je een bierbuik hebt.

Hoe voorkom je een bierbuik?
De bierbuik is gemakkelijk te voorkomen met gezonde eetgewoontes en voldoende beweging. Zoals hierboven al is uiteengezet is de bierbuik het gevolg van een te veel aan calorieën. Voorkom dat je te veel calorieën binnen krijgt en je zult ook geen bierbuikje ontwikkelen. Ook niet wanneer je vader dat wel heeft.