Voordelen van intervaltraining

Intervaltraining is een vorm van beweging waarbij training op een lage intensiteit wordt afgewisseld met training op een zeer hoge intensiteit. Vrijwel elke vorm van sport leent zich voor een vorm van intervaltraining. Een normale duurtraining wordt zo afgewisseld met periodes van grote inspanning, dit noemt men intervallen. Tijdens deze intervallen lever je een extra inspanning waardoor de hartslag sterk stijgt.

Snel resultaat
Onderzoek heeft aangetoond dat intervaltraining tot wel vijf keer effectiever is dan een normale duurtraining. Intervaltraining zorgt bovendien voor een snel resultaat. Duurtrainers doen er veel langer over om hetzelfde resultaat te verkrijgen als mensen die een intervaltraining doen.

Meer spieropbouw
Intervaltraining heeft meer spieropbouw tot gevolg dan een normale duurtraining. Daardoor zal het lichaam, ook in rust, meer calorieën verbruiken.

Hogere vetverbranding
Een onderzoek met betrekking tot intervaltraining heeft aangetoond dat vrouwen die twee weken lang een intervaltraining beoefenden tijdens lichamelijke inspanning tot wel 36% meer vet verbrandden dan vrouwen die duursport zonder intervallen beoefenden.

Betere conditie
Er is heel veel wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat de beste manier om conditie op te bouwen het doen van intervaltraining is. Intervaltraining zorgt ervoor dat men veel minder snel buiten adem of uitgeput raakt.

Snel zichtbare resultaten
Resultaten aan het lichaam en aan de conditie zijn al binnen een paar weken merkbaar. Dit werkt natuurlijk motiverend.

Minder tijd
Naast al deze lichamelijke voordelen is een ander groot voordeel dat intervaltraining een stuk minder tijd kost dan een reguliere duurtraining. Ook na de work-out verbranden intervallers meer calorieën dan duurtrainers.

Welke sporten zijn geschikt voor intervallen?
Eigenlijk is vrijwel elke sport geschikt om een intervaltraining te doen. Hardlopen en fietsen zijn natuurlijk de ideale voorbeelden omdat je gemakkelijk en duidelijk meetbaar harder kan gaan rennen of fietsen. Wil je echt zeker weten dat je de intervaltraining goed uitvoert, dan is het misschien verstandig om een hartslagmeter te kopen. Zo kun je goed bijhouden dat je inderdaad meer inspanning verricht.

Er zijn dus heel veel verschillende voordelen verbonden aan het doen van intervaltraining. Om de voordelen echt zelf te merken kun je het beste morgen nog beginnen. Verander al je duurtrainingen in intervaltrainingen door afwisselend een aantal minuten tussendoor op een hogere intensiteit te trainen. Wie niet waagt, wie niet wint. Je hebt niets te verliezen!