Krijg je puistjes van voeding?

Heel veel mensen hebben weleens last van onzuiverheden op de huid. Acne, puistjes, pukkels, Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen deze onzuiverheden en voeding. Vooral chocolade wordt vaak aangewezen als boosdoener. Maar is er ook werkelijk een relatie tussen voeding en acne? Kan je met een gezond dieet puistjes voorkomen?

Wat zijn puisten?
Acne ontstaat doordat de huid veel talg aanmaakt terwijl de afvoerkanaaltjes van de huid dicht zitten. De overtollige talg kan dan niet worden afgevoerd door het lichaam. Het gevolg zijn onzuiverheden van de huid. Hoe meer talg, hoe meer puistjes je zult hebben. De vraag die dan resteert is of voeding effect heeft op de hoeveelheid talg die door het lichaam wordt aangemaakt.

De gezondheid van je huid is voor een groot deel afhankelijk van wat je eet. Je kan zeggen dat de huid je gezondheid representateert. Natuurlijk zijn er mensen die veel last hebben van acne zonder dat daar voedingsgewoonten aan bijdragen. Toch kan worden gesteld dat in de meerderheid van de gevallen er wel een relatie met de voeding is.

Veel verschillende onderzoeken
Door de grote hoeveelheid onderzoeken die zijn verricht zijn er ook verschillende uitkomsten. Van chocolade tot cashewnoten, van suiker tot melkproducten, voeding draagt bij aan de hoeveelheid puistjes. Er zijn overigens ook onderzoeken die stellen dat er geen relatie is tussen voeding en onzuiverheden op de huid. Ruim een derde van de mensen denkt dat er een relatie tussen voeding en puistjes bestaat.

Al met al is het goed om te kijken welke voeding welk effect heeft op jouw huid. Houd een eetdagboek bij om te bepalen welke voeding welk effect heeft. Het zou goed kunnen dat jij na het eten van chocolade de volgende dagen meer last hebt van puistjes. Het zou ook goed kunnen dat dit na het eten van noten of drinken van zuivel gebeurd. Ook een relatie met vet en puistjes wordt vaak gevonden in verschillende onderzoeken.

Om het tegenovergestelde effect te bereiken is het misschien het proberen waard om een week lang geen voeding te eten die puistjes kan uitlokken. Vermijd een week lang zuivel, producten met veel suiker of vet, noten en chocolade. Kijk of je daarna nog steeds last hebt van puistjes. Het zou goed kunnen dat de puistjes verdwenen zijn.

Heel persoonlijk
Het is al met al heel persoonlijk of je last krijgt van puistjes wanneer je bepaalde voeding eet. Probeer zelf een relatie te ontdekken tussen de gezondheid van je huid en de voeding die je eet! Wanneer je merkt dat je van bepaalde voeding puistjes krijgt, is het verstandig deze voeding te ontwijken.