Moet water drinken tijdens het eten worden vermeden?

Dat we voldoende water moeten drinken weten de meeste mensen wel. Water is onmisbaar voor het functioneren van het menselijk lichaam en draagt bovendien bij aan een ‘vol gevoel’ waardoor je minder zult eten. Het drinken van water voor de maaltijd kan dus erg goed bijdragen aan het afvallen. Maar hoe zit dat met het drinken van water tijdens een maaltijd? Is dat verstandig?

Maagsap
Het drinken tijdens de maaltijd kan ervoor zorgen dat maagsappen worden verdund. Gevolg hiervan is dat de voeding gedurende een langere tijd in de maag aanwezig blijft. Dit hoeft in principe verder geen problemen te veroorzaken. De verdunning van het maagsap is heel gering en heeft vrijwel geen invloed op de vertering. Wel zorgt het drinken van veel water ervoor dat er minder speeksel wordt aangemaakt in de mond tijdens het kauwen. Dit is een essentieel onderdeel van het spijsverteringsproces.

Door het drinken van water kan het ook voorkomen dat de voeding het maag- en darmkanaal sneller zal passeren. Gevolg daarvan is een snel stijgend insulineniveau. Dit is uiteraard minder handig tijdens het afvallen.

Advies
Al met al komt het drinken van te veel water tijdens de maaltijd de vertering van voeding niet ten goede. Het kan geen kwaad om 1 glas te drinken maar mocht je grote hoeveelheden drinken dan kun je je voorstellen dat het water zich in de maag mengt met al het eten waardoor de vertering moeilijker zou kunnen zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen kan je het drinken tijdens de maaltijd beperken tot 1 glas. Voor en na de maaltijd kun je uiteraard veel drinken.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek verricht naar het drinken van water tijdens de maaltijd. Het is dus onzeker of dit een positief of negatief effect heeft op de mens. Juist omdat het nog niet duidelijk is wat de effecten zijn, is het verstandig om niet te veel te drinken tijdens de maaltijd.