Wat is fruitarisme?

In het geval van fruitarisme wordt niets anders gegeten dan datgene wat de natuur aanbiedt maar waarbij de natuur niet wordt beschadigd. Dat betekent dat er alleen plantaardige voeding wordt gegeten. Alles wat men eet mag niet alleen de dood van een dier betekenen, maar ook niet de dood van een plant tot gevolg hebben. Iemand die eet volgens het voedingsprincipe van fruitarisme eet dus geen vis, vlees, gevogelte, dierlijke producten als melk en eieren maar daarnaast ook geen producten zoals bladgroenten of champignons.

Wat mag niet worden gegeten?
Bladgroenten zoals spinazie en prei. Maar ook kolen zoals bloemkool en broccoli. Het nuttigen van deze producten heeft de dood van de plant tot gevolg. Ook paddenstoelen kunnen niet worden gegeten zonder de dood van deze schimmel tot gevolg. Aardappelen, wortels, uien, knoflook en soortgelijke producten mogen niet worden gegeten omdat deze producten worden geoogst door de plant waaraan zij groeien met wortel en al uit de grond te trekken.

Gist wordt verkregen uit planten als suikerriet. Deze planten gaan dood tijdens de making van gist. Dat betekent dat alle producten die gist bevatten binnen het fruitarisme niet worden gegeten. Brood en andere deegwaren maar ook bier bevatten gist.

Wat mag wel worden gegeten?
Fruit en groente waarbij de plant niet sterft wanneer deze wordt gegeten. Noten en zaden behoren ook tot het dieet van het fruitarisme. Ook granen zoals rijst en gierst mogen worden gegeten. Verder zijn vrijwel alle soorten bonen en peulvruchten toegestaan.

Stromingen van fruitarisme
Sommige mensen binnen het fruitarisme eten zelfs geen zaden en noten omdat deze hadden kunnen uitgroeien tot een plant. Wanneer er zaden in de vrucht zelf zitten, zoals bijvoorbeeld bij kiwi’s of aardbeien, maar ook bij tomaten en komkommers, worden deze producten niet gegeten. De categorie van voeding die wel kan worden gegeten wordt daarmee erg klein.

Een bekende stroming is het rauw-fruitarisme, bekend van het raw food diet. Bij zo’n dieet worden alleen rauwe producten genuttigd. Dit verschilt van fruitarisme op een aantal punten. Cashewnoten moeten voor consumptie bijvoorbeeld eerst geroosterd worden. Deze zijn dus niet meer rauw en niet geschikt voor rauw-fruitarisme. Datzelfde geldt voor graansoorten en bonen die moeten worden gekookt voor het eten. Denk daarbij aan rijst, gierst en aan bonen en erwten.

Moeilijk vol te houden
De meeste mensen die dit dieet volgen doen dit niet voor de volle 100% maar volgen het dieet slechts een gedeelte van de tijd of voor slechts een gedeelte van de producten.