Waarom is voldoende slaap zo belangrijk in de strijd tegen de kilo’s?

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor iedereen en in het bijzonder voor mensen die overgewicht hebben of proberen om af te vallen. Niet alleen omdat je tijdens je slaap niet eet, maar omdat je met voldoende slaap overgewicht juist voorkomt. Er zijn vele onderzoeken geweest naar de hoeveelheid uren die men slaapt en het effect daarvan op het gewicht. Uit vrijwel al deze onderzoeken blijkt dat mensen die minder lang slapen vaker overgewicht hebben. De kans op overgewicht van iemand die onvoldoende slaapt kan wel tot 70% toenemen dan bij iemand die wel voldoende nachtrust krijgt. Dit wordt onder meer veroorzaakt door hormonen.

Slapen en hormonen
Wanneer je onvoldoende slaap krijgt heeft dit effect op je hormoonhuishouding. Wanneer je een slaaptekort hebt dan remt dit de aanmaak van leptine, een eetlustremmend hormoon. De aanmaak van eetlustopwekkende hormonen, zoals ghrelin wordt juist verhoogd. Het gevolg is dat je gedurende de dag meer honger hebt en dus ook meer zult eten.

Minder energie
Door minder te slapen heb je gedurende de dag minder energie. Een logische reactie van het lichaam is om meer energie te vragen en aan te geven dat je moe bent. Wanneer je aan deze moeheid geen gehoor geeft, zal je lichaam op zoek gaan naar andere bronnen van energie. Dan kom je al snel uit op voeding en een hongergevoel. Onvoldoende nachtrust verhoogd dus je hongergevoel door een verandering in de hormoonhuishouding maar ook omdat je lichaam schreeuwt om energie!

Mensen die weinig slapen eten meer
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de wisselwerking tussen nachtrust en gewicht. Deze onderzoeken bevestigen unaniem dat een goede nachtrust helpt bij het afvallen. Zo was er een onderzoek waaruit bleek dat de mensen die minder dan 8 uur per dag slapen, gedurende de dag bijna 600 calorieën meer eten.

Mensen die weinig slapen verliezen moeilijker vet
Een ander onderzoek bekeek het effect aan de hand van een dieet. Iedereen kreeg dezelfde hoeveelheid calorieën in verhouding tot zijn of haar dagelijks energiebehoefte. De testpersonen werden verdeeld over 2 groepen waarbij de ene groep 8,5 uur per nacht slaap kreeg en de andere groep slechts 5,5 uur slaap. Na 2 weken waarin alle testpersonen hetzelfde dieet volgden waren beide groepen evenveel gewicht verloren. Toch was de groep met meer slaap 55% meer vet verloren dan de groep die slechts 5,5 uur nachtrust kreeg. Deze groep met weinig nachtrust verloor meer vetvrije massa, dus meer spieren vocht in plaats van vet.

Hoe lang moet je slapen?
Het wordt aangeraden om elke nacht 8 uur te slapen. Wanneer je dagelijks te kort slaapt, ga dan een week lang vroeger naar bed, je zult merken dat je je niet alleen beter voelt, maar bovendien ook gewicht zult verliezen.

Voorbereiding op een goede nachtrust
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is eten vlak voor het slapengaan. Door niet meer te eten na 20.00 uur voorkom je het eten van veel overbodige calorieën en het heeft ook positieve effecten op je nachtrust. Door het vermijden van zware maaltijden of snacks laat in de avond, geef je je lichaam de kans om zich volledig voor te bereiden op rust en herstel. Door eten kun je minder diepe slaapfases ervaren en minder uitgerust wakker worden.