Walnoot is een superfood!

Walnoten zijn ontzettend gezond! Ze worden niet voor niets vaak 1 van de superfoods genoemd. In dit artikel lees je waarom je elke dag walnoten zou moeten eten. Niet alleen helpt dit bij het afvallen, walnoten hebben ook nog talloze andere gezondheidsvoordelen en voorkomen vele ziektes! Maar wat maakt walnoten zo gezond? Hoeveel walnoten moet je eten?

Voedingswaarde walnoten
100 gram walnoten bevatten ongeveer 675 calorieën. Ze bestaan voor 12% uit koolhydraten, bevatten meer dan 14 gram eiwit en meer dan 8 gram vezels per 100 gram. Wel bestaat de noot voor meer dan 60% uit vet, maar slechts voor 5% uit verzadigd vet.

Daarnaast zijn de noten bijzonder rijk aan calcium en magnesium. Maar ook melatonine is te vinden in walnoten, een stof die onmisbaar is bij een goede nachtrust.

Met name de grote hoeveelheid antioxidanten in walnoten draagt bij aan de gezondheid! Van alle noten bevat de walnoot de meeste antioxidanten. Alle noten zijn gezond, maar de walnoot mag zich toch de gezondste noot noemen. De walnoot bevat ongever twee keer zoveel antioxidanten als andere noten!

Zijn walnoten gezond?
Walnoten zijn gezond! Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten. De noten zorgen voor een goede gezondheid van de bloedvaten waardoor onder andere hartinfarcten kunnen worden voorkomen.

Daarnaast hebben walnoten een positief effect op het cholesterolniveau van het bloed. Verschillende studies tonen aan dat een dagelijks portie walnoten de hoeveelheid fout cholesterol aanzienlijk verlaagt. Een verlaging van 27% is geen uitzondering.

Ook bij het voorkomen van borstkanker spelen walnoten een grote rol. Vrouwen die regelmatig walnoten eten hebben een lagere kans op borstkanker. Bovendien is de tumor vaak kleiner als er toch borstkanker ontstaat. Andere onderzoeken tonen aan dat walnoten de tumorgroei kunnen verlagen. Niet alleen bij borstkanker, maar ook bij prostaatkanker en misschien nog wel bij vele andere vormen van kanker.

Walnoten en een dieet
Walnoten bevatten relatief veel calorieën en vet. Toch passen ze prima binnen een dieet. De hoge hoeveelheid eiwitten en vezels dragen bij aan een vol gevoel waardoor je tussendoortjes gemakkelijker kunt weerstaan.

Uit vele onderzoeken is gebleken dat mensen die dagelijks een handje noten aten vaker een gezond gewicht hadden.

Hoeveel walnoten moet je eten?
Het is aangeraden om ongeveer 30 gram walnoten of andere noten per dag te eten. Dat zijn ongeveer zes a tien noten. Te veel noten is overigens geen goed idee, tenzij je wilt aankomen. Ze bevatten immers relatief veel calorieën. Daardoor zijn noten wel ideaal voor krachtsporters en voor mensen die willen aankomen.