Het aandeel van mensen met ernstig overgewicht is sinds 1980 meer dan verdubbeld. In de huidige tijd hebben meer dan 6,5 miljoen mensen overgewicht, dat is meer dan 40 procent van de Nederlandse bevolking! 10 procent van de Nederlanders heeft een BMI van meer dan 30. Ter illustratie: een vrouw met een gemiddelde lengte van 1.68 meter heeft een BMI van 30 bij een gewicht van 84,7 kilo. Een man met een gemiddelde lengte van 1.81 meter heeft een BMI van 30 bij een gewicht van 98,3 kilo.
Verklaard onze toegenomen lengte de stijging in gewicht?
We worden zwaarder. Dat is gedeeltelijk te wijten aan de toename van onze lengte. In vergelijking met 20 jaar geleden zijn mannen 2,1 centimeter langer en vrouwen 0,6 centimeter langer. Dat zou een toename in gewicht deels kunnen verklaren. Helaas blijkt uit harde cijfers van het CBS dat Nederlanders steeds meer overgewicht hebben.
We zien duidelijk dat zowel het aantal mensen met matig overgewicht als het aantal mensen met ernstig overgewicht gedurende de jaren flink is toegenomen. Volwassenen zijn vatbaarder voor overgewicht dan kinderen en het aantal mensen met matig overgewicht stijgt sneller dan het aantal mensen met ernstig overgewicht.
Het is tijd voor actie. Het is de verantwoordelijkheid van de mens zelf om gezond te leven. Het is belangrijk om duidelijk te maken wat wel en niet gezond is. Hoe zorg je voor een gezond eet- en beweegpatroon? Hoe zorg je ervoor dat jij een gezond gewicht hebt? Hoe zorg je ervoor dat jij kan afvallen en gezonder wordt? Hoe voorkom je overgewicht bij kinderen? Het is belangrijk dat je juiste informatie krijgt waaraan jij je levensstijl kan aanpassen. DieetVandaag helpt daarbij!