Is quinoa gezond?

Quinoa is in tegenstelling tot wat veel mensen denken een plant en geen graansoort. Quinoa wordt vaak gegeten als gezonde vervanger van rijst, aardappelen of pasta maar ook kan van quinoa een heerlijk voedzaam en gezond ontbijt worden gemaakt. Er zijn plaatsen in de wereld waar ze al jarenlang leven op een ontbijt van brood of pap van quinoa. Veel mensen spreken het uit als ki-no-wa, de juiste spreekwijze is echter keen-wa.

Voedingswaarde
Quinoa bevat per 100 gram ongeveer 392 calorieën. Het bevat veel eiwit, maar liefst 16,2 gram. Daarnaast bevat quinoa ongeveer 3,5 gram vezels en ongeveer 6,9 gram vet waarvan verzadigd vet. Een portie quinoa weegt 40 gram en bevat 157 calorieën.

De plant is rijk aan ijzer, koper, magnesium, zink, calcium, natrium, vitamine B2, B3, B5, B6, B8, B11, vitamine C en vitamine E. Vanwege de grote hoeveelheid aan vitamine B is quinoa zeer geschikt voor mensen die een vegetarisch dieet volgen. Quinoa bevat driemaal zoveel calcium en tweemaal zoveel fosfor in vergelijking met het veel gegeten tarwe.

Waarom is quinoa zo gezond?
Magnesium in quinoa ontspant de bloedvaten. Gevolg is dat bij sommigen door het eten van quinoa de klachten van hoofdpijn verminderen. Verschillende onderzoeken stellen ook dat migraine door quinoa verminderd of zelfs verdwijnt. Bovendien neemt de kans op een hoge bloeddruk en hartproblemen af.

De vele vezels bevorderen de darmwerking.

Een voordeel van quinoa is dat er tijdens de teelt geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Quinoa is van nature bedekt met een bittere stof.

Quinoa past perfect binnen een dieet!
Door de hoge hoeveelheid vezels en eiwitten is de plant ideaal voor tijdens het diëten. De vezels en eiwitten geven je langer een verzadigd gevoel. Zo heb je minder trek in zoete en ongezonde tussendoortjes.

Verschillende soorten quinoa
Er bestaan verschillende soorten quinoa. Je kan vaak kiezen uit witte, rode of zwarte quinoa. De witte is echter het meest gegeten. Alle 3 de kleuren hebben dezelfde positieve voordelen van de gezondheid maar je kan wel verschil proeven. Met name de textuur is anders.

Glutenvrij
Quinoa is glutenvrij, daardoor is het een ideale vervanging van graanproducten voor mensen die niet tegen gluten kunnen.

Waar is quinoa te koop?
Helaas hebben nog niet alle supermarkten quinoa in de schappen staan. Gelukkig wint de superfood steeds meer terrein en is het product in de grotere supermarkt al te koop. Ook het merk Lassie heeft de quinoa toegevoegd aan het assortiment.

In de natuurwinkel is quinoa een vast artikel. Naast droge quinoa kun je hier vaak ook nog pasta gemaakt van quinoa, quinoavlokken en andere soorten quinoa kopen. Ook kan er uit quinoa olie worden gewonnen. Deze olie is tevens te koop in de natuurwinkel.

Hoe bereid je quinoa?
Omdat het nog een relatief onbekend product is weten veel mensen niet hoe je de quinoa moet bereiden. Het is van belang om de quinoa eerst goed te wassen. Niet in een vergiet maar in een bakje water. Zo kunnen overtollige viezigheden worden weggespoeld. Na het wassen kun je de quinoa direct koken, deze hoeft dus niet eerst te worden geweekt in water. Voor 1 hoeveelheid quinoa doe je ongeveer een dubbele hoeveelheid water in een pan en dit laat je ongeveer 10 minuten koken. Dan is de quinoa al klaar voor gebruik. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in salades of muesli of gewoon zo eten met wat lekkere kruiden erdoor! Vooral met kaneel en gedroogde vruchten is quinoa ook als ontbijt lekker. Wanneer je de quinoa liever wat zoeter hebt, kun je eventueel wat honing toevoegen.

Tijdens de bereiding gaat wel een deel van de vitamines en mineralen verloren.