Ghreline is een eetlustopwekkend hormoon dat wordt afgescheiden door de maagwand. Het is het tot nu toe enige bekende hormoon dat zorgt voor een stijging van de eetlust. Een maagverkleining is een drastisch middel tegen overgewicht en werkt omdat men niet veel kan eten doordat de grootte van de maag erg is afgenomen. Daarnaast hebben deze mensen minder ghreline, dat immers wordt afgescheiden door de maagwand, waardoor ze automatisch minder eetlust hebben.
Hoe werkt het?
Wanneer je een lege maag hebt dan wordt het hormoon ghreline door de maagwand afgescheiden. Dit hormoon komt in de hypothalamus terecht via de bloedsomloop. De hypothalamus stimuleert vervolgens de eetlust. Het lijkt er vooralsnog op dat ghreline zorgt voor een eetlustopwekkend effect, maar geen invloed heeft op hoeveel je eet.
Er zijn ook onderzoeken waarbij het effect van ghreline op de insulinegevoeligheid is getest. Men stelt dat de gevoeligheid van insuline afneemt. Dit versterkt de behoefte om te eten.
Mensen met anorexia hebben vaak een verhoogde hoeveelheid ghreline, waarschijnlijk omdat het lichaam op deze manier tekorten wil compenseren. Ook mensen met overgewicht hebben vaak een grotere hoeveelheid ghreline in het bloed. Dit zou de oorzaak van het overeten kunnen zijn.
Bij dierproeven is aangetoond dat dieren met veel ghreline in het bloed beduidend zwaarder zijn dan dieren met een normale hoeveelheid van het hormoon.
Functies van ghreline
Het hormoon zorgt niet alleen voor meer eetlust en voor een efficiëntere opslag van vet maar heeft ook eigenschappen die los staan van ons gewicht. Zo stimuleert het de leervaardigheid en het geheugen en heeft het een positief effect op de mogelijkheid van het lichaam om zich aan te passen aan bijzondere omstandigheden. Het is dus beter om te leren met een lege maag.
Slank vs overgewicht
Uit onderzoek is gebleken dat slanke mensen opstaan met een hoge hoeveelheid ghreline in het lichaam. Gedurende de dag neemt de hoeveelheid af. Mensen met overgewicht hebben vaak een te kleine hoeveelheid van het hormoon in hun lichaam. Met ghreline probeert het lichaam om weer in balans te komen.
Te weinig slaap
Slaapgebrek lijdt tot een toename van ghreline en dus tot meer eetlust. Leptine, een hongerremmend hormoon, neemt tegelijkertijd af. Een onderzoek waarbij de proefpersonen in plaats van 8 uur slechts 5 uur per nacht sliepen had een daling van de hoeveelheid leptine met 15,5 % en een stijging van de hoeveelheid ghreline met 14,9 % tot gevolg.
Eiwitten
Eiwitten remmen het hongerhormoon. Door veel eiwitten te eten zul je minder ghreline aanmaken en dus zal je eetlust minder snel worden opgewekt.
Effect van voeding
Eten zorgt voor een afname van de hoeveelheid ghreline terwijl vasten zorgt voor een toename van het hormoon. Wanneer je een tijd niet hebt gegeten heeft dit een sterke stijging van het niveau van ghreline tot gevolg. Als je gaat eten stijgt de hoeveelheid ghreline direct sterk.
Het lijkt er dus op dat hormonen een veel grotere invloed hebben op ons gewicht dan gedacht. Zowel eetlustremmende als eetlustopwekkende hormonen worden aangemaakt door het lichaam en kunnen grote invloed hebben.